Foto: SITA - Milan Illík, Jana Birošová

Naď v reakcii uviedol, že rozhodnutie darovať stíhačky Ukrajine by urobil spolu s vládou znova, keďže zachraňujú životy a Slovensku majú byť preplatené z Európskeho mierového nástroja.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) avizoval podanie trestného oznámenia ministerstvom obrany v súvislosti s darovaním stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Informoval o tom na stredajšej tlačovej besede po rokovaní vlády.

Článok pokračuje pod videom ↓

Bývalý minister obrany a súčasný predseda mimoparlamentných Demokratov Jaroslav Naď podľa Kaliňáka darovaním stíhačiek oslabil ozbrojené sily v rozpore s Ústavou SR.

Kaliňák hovorí o vlastizrade, Naď sa bráni

„Týmto spôsobom oslabiť ozbrojené sily v rozpore s ústavou sa v našom politickom slovníku ináč ako vlastizrada označiť nedá,“ vyhlásil Kaliňák. Naď zároveň tento krok urobil podľa Kaliňáka proti vôli svojich vtedajších koaličných partnerov.

Naď v reakcii uviedol, že rozhodnutie darovať stíhačky Ukrajine by urobil spolu s vládou znova, keďže zachraňujú životy a Slovensku majú byť preplatené z Európskeho mierového nástroja. K avizovaným právnym krokom povedal, že jedno trestné oznámenie v tejto veci už raz polícia odmietla.

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera v marci 2023 rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub.

Viacerí politici i právnici tvrdili, že dočasne poverený kabinet nemal oprávnenie darovať migy, keďže to považovali za zásadnú otázku zahraničnej politiky.

Vtedajší minister obrany Jaroslav Naď zverejnil právnu analýzu rezortu obrany, ktorá mala slúžiť ako jedno zo stanovísk na jeho informované rozhodovanie v procese, na sociálnej sieti v polovici mája 2023.

Uložiť článok

Najnovšie články