Foto: Highland Systems

Za jej vznikom stojí ukrajinská spoločnosť so sídlom v Spojených arabských emirátoch.

Výrobca hovorí, že vďaka novej ponorke sa môže zmeniť situácia v rusko-ukrajinskej vojne. O správe informuje portál Interesting Engineering, odkazuje FonTech.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ukrajinská spoločnosť Highland Systems, ktorá sídli v Spojených arabských emirátoch, tvrdí, že vďaka vynálezu tajnej ponorky Kronos sa môže zmeniť situácia v rusko-ukrajinskej vojne.

Futuristická zbraň s inovatívnym dizajnom

Ponorku spoločnosť predstavila už v minulom roku na výstave námornej obrany a námornej bezpečnosti. Hlavný konštruktér Alexander Kuznecov vtedy uviedol, že ponorka by mala byť schopná prepravovať robotníkov a slúžiť ako luxusný cestovný prostriedok. Následkom začiatku vojenskej operácie na Ukrajine ale spoločnosť Highland Systems celý model prerobila tak, aby dokázal slúžiť počas vojenských operácií.

Špecialitou nového modelu je podľa slov konštruktéra fakt, že sa ako jediná na svete dokáže otočiť o 180 stupňov v plnej rýchlosti. Zložená je z kompozitného materiálu, pričom vďaka svojej veľkosti zvládne ubytovať 10 pasažierov naraz.

Jej ďalším špecifikom je maximálna rýchlosť 80 km/hod. v prípade, ak sa nachádza na hladine, pod vodou zase až 50 km/hod. Unesie slušný náklad 3-tisíc kilogramov. Ponoriť sa zvládne až do hĺbky 100 metrov, v kritických prípadoch až do hĺbky 250 metrov.

Highland Systems upozorňujú aj na tvar pripomínajúci morskú mantu, vďaka ktorému má byť ponorka obratnejšia a kradmejšia než bežné modely.

„Ponorka má inovatívny dizajn trupu, ktorý výrazne znižuje spotrebu paliva. Prináša tak úplne nový koncept do výroby ponoriek na celom svete,“ tvrdí spoločnosť.

Pri pohybe má okrem toho vydávať minimum zvuku, píše Kyiv Post. Vďaka svojmu elektrickému motoru a funkcii, ktorá absorbuje sonar, patrí do skupiny mimoriadne schopných plavidiel.

Dokáže sa napríklad priblížiť k pohybujúcim aj kotviacim nepriateľským lodiam, na ktoré zvládne pripojiť magnetické míny. Odpáliť míny je možné neskôr z bezpečnej vzdialenosti. Okrem toho dokáže vojsť do vody hlbokej len 15 metrov.

Podľa správy Fast Company je schopná niesť až šesť torpéd Black Scorpion od výrobcu zbraní Leonarda.

Uložiť článok

Najnovšie články