Foto: Štatistický úrad SR

Detaily výsledkov volieb nájdete na stránke Štatistického úradu volbysr.sk.

Voľby do Európskeho parlamentu sú za nami a okrem víťazstva Progresívneho Slovenska priniesli aj rekordne vysokú účasť na úrovni 34,38 percenta. Slovensko bude v Európskom parlamente zastupovať päť politických strán – Progresívne Slovensko (27,81 percenta), Smer-SD (24,76 percenta), Republika (12,53 percenta), Hlas-SD (7,18 percenta) a Kresťanskodemokratické hnutie (7,14 percenta).

Článok pokračuje pod videom ↓

Podrobné výsledky

Výsledky v jednotlivých okresoch a obciach však boli rôzne. Kompletné výsledky volieb, aj s možnosťou výberu obce, nájdete na stránke Štatistického úradu Slovenskej republiky, kde sú zverejnené platné hlasy odovzdané pre politické subjekty podľa územného členenia.

Sami si teda môžete jednoducho zistiť, ako skončili eurovoľby na mieste, kde ste volili a porovnať tieto výsledky so zvyškom krajiny. Na stránke si navolíte kraj, územný obvod, okres, obec a volebný okrsok. Systém vám následne ukáže percentuálnu podporu pre jednotlivých kandidátov.

Ak si napríklad zvolíte Trnavský kraj, zobrazia sa vám výsledky pre celý región. Následne však máte na výber územný obvod, kde si môžete vybrať z obvodov Dunajská Streda, Galanta, Piešťany, Senica a Trnava. Ak si napríklad zvolíte Piešťany, môžete si vybrať zo všetkých obcí v piešťanskom okrese a následne aj z okrskov.

V našom prípade sme si napríklad zvolili obec Veľké Kostoľany a prvý okrsok, kde s 35,09 percenta vyhrala strana Smer – SD. Zistiť môžete aj to, koľko platných hlasov bolo odovzdaných aj podiel platných hlasov v percentách. Web ponúka aj možnosť prezrieť si štatistiky na interaktívnych mapách. Zistiť môžete, ktorá zo strán vyhrala v jednotlivých krajoch, územných obvodoch alebo okresoch, a s akým počtom hlasov či percentuálnym podielom.

Uložiť článok

Najnovšie články