Foto: PPF

Renáta Kellnerová patrí medzi najvplyvnejších ľudí Česka.

Pred niekoľkými rokmi obletela médiá správa o tragickom úmrtí vtedajšieho najbohatšieho muža Českej republiky Petra Kellnera. Žezlo po ňom prebrala jeho manželka Renáta, ktorá v súčasnosti patrí nielen medzi najbohatších, ale aj najvplyvnejších ľudí Česka. Patrí dokonca aj medzi najbohatšie ženy na svete.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vlastní miliardový majetok

Ako informuje Forbes, Renáta Kellnerová je vdova po Petrovi Kellnerovi, najbohatšom mužovi Česka, ktorý vo veku 56 rokov nešťastne zahynul po páde lietadla na Aljaške v roku 2021. Forbes ju radí medzi najbohatšie ženy v Česku, ale aj na svete. Jej majetok má v súčasnosti hodnotu blížiacu sa k 18 miliardám dolárov (16,5 miliardy eur).

Kellnerová a jej tri deti (Kellner má aj štvrté dieťa z predchádzajúceho manželstva) v súčasnosti stoja na čele medzinárodnej investičnej skupiny PPF Group. Spoločnosť sa zaoberá okrem iného finančnými službami, telekomunikáciami, médiami, ale aj nehnuteľnosťami či biotechnológiami.

PPF Group má len v Českej republike 18 000 zamestnancov a služby poskytuje v 25 krajinách sveta na rôznych kontinentoch. V súčasnosti disponuje aktívami v hodnote takmer 43,5 miliárd eur. Renáta Kellnerová okrem toho stojí aj na čele nadácie The Kellner Family Foundation, ktorá sa venuje najmä vzdelávaniu. Už v roku 2022 nadácia na svojom webe informovala, že za 20 rokov svojej existencie rozdala na podporu najmä nadaných študentov, ktorí pochádzajú zo sociálne znevýhodnených rodín, 1,7 miliardy českých korún (v prepočte vyše 69 miliónov eur). Nadácia tiež podľa Forbesu iniciovala dar na výstavbu výskumného onkologického centra v Motole vo výške 20 miliónov eur.

Stráži si súkromie

Okrem informácií týkajúcich sa charitatívnej činnosti či nadácie si rodina Kellnerová, vrátane Renáty, veľmi starostlivo stráži súkromie, informuje web aktualne.cz. Až donedávna o Renáte Kellnerovej takmer nikto nič nevedel a aj samotný Kellner sa do rozhovorov s médiami púšťal len zriedkavo.

Podľa SME poskytla Kellnerová vôbec prvý rozhovor len začiatkom tohto roka (Bloomberg o nej hovorí ako o najbohatšej žene východnej Európy). Je známe, že v minulosti bola Renáta okrem iného aj predsedníčkou predstavenstva akciovej spoločnosti Czech Equestrian Team, ktorá sa zaoberá chovom a výcvikom koní.

Peter Kellner, foto: Profimedia

Renáta Kellnerová bola už roky súčasťou PPF Group, vo vedení sa ale začala aktívne angažovať až po smrti svojho manžela. V tom čase sa vyjadrila, že manžel jej síce chýba, no niet pochýb o tom, že PPF musí fungovať ďalej. Podnikateľská činnosť PPF ale neraz čelila kritike, napríklad v čase, keď spoločnosť prevzala Central European Media Enterprises (CME). Tá vlastní televíznu skupinu Nova. Niektorí si podľa aktualne.cz mysleli, že tento krok Kellner ešte pred svojou smrťou podnikol preto, aby si zabezpečil mediálny vplyv. Kellner tiež čelil kritike pre väzby na Čínu a Rusko, údajne sa mal snažiť ovplyvniť verejnú mienku týkajúcu sa týchto krajín. Generálny riaditeľ PPF sa ale vyjadril, že sa snažia byť apolitickí. Snahu o ovplyvňovanie politiky, hoc aj s dobrým úmyslom, označil za mafiánske správanie.

Vlastní aj Markízu

Tento článok je dostupný členom Interez PREMIUM

Uložiť článok

Najnovšie články