Foto: SNG – Slovenská národná galéria

Vandali poškodili ikonickú fasádu od Vladimíra Dedečka.

Prešiel rok a pol od otvorenia Slovenskej národnej galérie (SNG). Od 11. decembra 2022 sa okamžite stala obľúbeným miestom nielen pre domácich, ale aj zahraničných turistov či Bratislavčanov. Za ten čas stihla už získať aj niekoľko dôležitých ocenení. 

Niekomu však zrejme jej veľkoleposť prekáža. Ako inštitúcia informovala na sociálnej sieti, stala sa obeťou vandalov, ktorí poškodili ikonickú fasádu od Vladimíra Dedečka.

„Uznávaným umelcom sa za jednu noc nestanete. Noční „umelci“ sa rozhodli využiť príležitosť k tvorbe v domnienke, že našli nestrážený kúsok našej ikonickej lamelovej fasády od Vladimíra Dedečka z roku 1977,“ píše SNG.

Dodáva však, že fasáda je nielen strážená, zároveň je aj chránená ako národná kultúrna pamiatka, rovnako ako aj celá budova galérie.

„Grafity vnímame ako súčasť umeleckého sebavyjadrenia a často vedia byť také kvalitné, že si nájdu cestu aj do výstav v galériách, avšak ide o dlhoročný kurátorský výskum a proces, určite nie v nelegálnej forme,“ upozorňuje.

Poškodenie národnej kultúrnej pamiatky navyše nie je len priestupkom. „Preto potenciálnych budúcich “nočných umelcov“ upozorňujeme, aby si zbytočne neničili detstvo (alebo aj dospelosť) takýmto pochabým pokusom mať „dielo“ v SNG,“ uzatvára inštitúcia.

Uložiť článok

Najnovšie články