Foto: Facebook (Zuzana Čaputová)

Podľa Zuzany Čaputovej je našou úlohou viesť dialóg bez urážok a žiť spolu rovnocenne a slobodne.

Pred viac ako rokom a pol Slovenskom otriasla správa o teroristickom útoku na Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave, pri ktorom prišli o život dvaja mladí ľudia. Krátko po tomto čine vznikla iniciatíva Ide nám o život, ktorá od politikov a političiek žiadala kroky na zlepšenie životných podmienok LGBTI+ ľudí na Slovensku. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Dodnes sa nič nepohlo, nádej ale ponúka komunitné centrum Inakosť, ktoré vzniklo aj za pomoci verejnosti. Práve doň smerovali jedny z posledných krokov prezidentky Zuzany Čaputovej v úrade.

Spoločnosť sa má čo učiť

„Na Slovensku sa stále musíme učiť hľadať si k sebe navzájom cestu. Snažiť sa lepšie porozumieť jeden druhému, porozumieť našim odlišnostiam aj strachu prameniacemu z nepoznania,“ napísala na sociálnej sieti k fotografiám z návštevy centra v Bratislave.

Dodala tiež, že úlohou nás všetkých je snažiť sa viesť dialóg bez urážok a nájsť spôsob, ako budeme na Slovensku žiť spolu, v bezpečí, rovnocenne a slobodne.

Prezidentka tiež vyslovila túžbu, aby nové komunitné centrum Inakosť bolo miestom, kde ľudia nájdu bezpečie a prijatie. „Miesto, ktoré sa stane bežnou súčasťou života mesta, pretože aj takéto miesto k nemu patrí,“ odkázala.

Ocenila tiež neúnavnú prácu desiatok organizácií a tisícok ľudí, ktorí pracovali na tom, aby takéto miesto mohlo vzniknúť. Vyzdvihla tiež hodnoty rovnosti, porozumenia a tolerancie.

„Aj vy, ktorí tvoríte LGBTI komunitu, patríte k nám, ste našou súčasťou a tu – na Slovensku, máte s nami ostatnými spoločný domov.“ 

Uložiť článok

Najnovšie články