Situácia v meste Passau. Foto: SITA

Silné dažde spôsobili problémy na severe Rakúska, dopravu na Dunaji zastavili

Stovky výjazdov majú za sebou hasiči v Hornom i Dolnom Rakúsku v dôsledku silných dažďov, ktoré tieto rakúske spolkové krajiny zasiahli od pondelkového večera. V utorok sa v meste Linz vylial Dunaj z brehov, rieka bola uzavretá pre lodnú dopravu. TASR o tom informuje na základe servisu agentúry APA.

Článok pokračuje pod videom ↓

V Linzi a okolí museli pre počasie uzavrieť viaceré cesty, čo viedlo k dopravným zápcham. Hornorakúska metropola posilňovala ochranné opatrenia. Zakázala chodcom a bicyklistom využívať cesty na oboch stranách Dunaja a obyvateľov vyzvala, aby sa nepribližovali k vode a nevystavovali sa tak ohrozeniu. Kulmináciu Dunaja tam očakávajú v utorok večer.

Na Dunaji zastavili lodnú dopravu postupne v celom Rakúsku. V utorok na poludnie bolo výnimkou jedine bočné rameno Donaukanal vo Viedni. Hladinu rieky výrazne zvýšili najmä víkendové silné dažde v južnom Nemecku, odkiaľ hlásili miestami úhrny zrážok, aké sa zvyčajne vyskytujú len raz za 50 až 100 rokov.

Dunaj vystúpil z brehov na niektorých miestach aj v Dolnom Rakúsku, kde čakajú najvyššiu hladinu v noci na stredu. Hasiči v tejto spolkovej krajine evidujú za 24 hodín od pondelka popoludnia zhruba 520 zásahov. Privolali ich k početným vyvráteným stromom, zaplaveným pivniciam či zablokovaným cestám. Najviac postihnuté boli okresy Tulln, St. Pölten, Melk a Krems. Pod vodou boli aj veľké plochy poľnohospodárskej pôdy.

Uložiť článok

Najnovšie články