Foto: Facebook (Aleksandr Kachura)

Jaroslav G. zatiaľ nepovedal ako, kedy, a prečo sa ocitol na fronte.

Regionálny producent Oleksandr Kačura, ktorý pôsobí v Doneckej oblasti, informoval o zajatom Slovákovi. Ten, oblečený v ruskej uniforme, sa vzdal do zajatia ukrajinským vojakom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kačura s ním zverejnil video na sociálnej sieti, kde sa muž zo Slovenska predstavil ako Jaroslav G., občan Slovenskej republiky. Ako informovali Aktuality, novinár mohol so Slovákom hovoriť asi pol hodinu.

Na Slovensku mu hrozí väzenie

Jaroslava G. mali zajať na úseku frontu pri meste Lyman. Vzdať sa mal dobrovoľne po treťom útoku.

„Časť chlapov, s ktorými bol, padla a do bodu, kam sa mali dostať, nedošli. Bol medik, mal evakuovať ranených. Keď utrpel otras celého organizmu, išiel smerom k našim pozíciám, kde našiel nejaký prázdny zákop,“ povedal Kačura portálu.

Dodal tiež, že muž zo Slovenska sa na mieste skrýval do momentu, kým zákop trafil FPV dron. Rozhodol sa z miesta postúpiť, miesto na ruskú stranu ale prišiel na ukrajinskú pozíciu.

Ako sa Jaroslav ocitol na fronte, prečo, a kedy, zatiaľ nie je jasné. Ukrajincom povedal, podľa doteraz získaných informácií, že sa nachádzal v okupovanej Luhanskej oblasti, kde vypomáhal s nakládkou áut.

Tvrdil tiež, že sa nezapojil do bojov. Ako kontraktnik (ten, čo podpísal zmluvu s vojskom) bol ale poslaný na front, kde sa ocitol v útoku.

„Hovoril o tom, že mali mnoho strát, zranených. V telefóne mu mali nájsť mnoho propagandistickej literatúry o akože genocíde dunbaského ľudu, všetko to, čo Rusko šírilo od roku 2014,“ dodal Kačura.

Do medzinárodnej jednotky mal byť Slovák zverbovaný spolu s Nepálčanmi, Mongolmi a Indmi. S ruským rezortom obrany údajne podpísal zmluvu, ktorá mu garantuje príspevok asi 200-tisíc rubľov, teda niečo viac ako dvetisíc eur, na mesiac.

Kačura tiež povedal, že mu Slovák tvrdil, že sa do Ruska nechce vrátiť. Podľa jeho slov si radšej odsedí svoj trest v slovenskom väzení za účasť v cudzom vojsku. Za nepovolené žoldnierstvo mu podľa našich zákonov hrozí odňatie slobody na dva až osem rokov.

Uložiť článok

Najnovšie články