Foto: Unsplash

Lanovku spustili v roku 2019.

Desaťročie čakala na sfunkčnenie, v nedeľu 2. júna poslednýkrát odviezla turistov. Najdlhšiu dvojsedačkovú lanovku na Slovensku v pohorí Čergov, ktorú spustili v roku 2019, museli stopnúť. Na jej prevádzku nie sú peniaze.

Ako informuje RTVS, firma, ktorá za projektom lanovky stojí, už pred rokom oslovila regionálnu správu na rokovania. Tá mala pomôcť stredisku Lysá pri Sabinove, Poloninám a aj Domaši. Na spolupráci sa dodnes nedohodli.

Stredisko potrebuje pomoc

Podľa RTVS sa v nedeľu pod lanovkou zhromaždili desiatky turistov, aby sa poslednýkrát odviezli na obľúbenej lanovke. Svojou prítomnosťou tiež upozornili na to, že nesúhlasia s tým, aby stredisko zostalo bez služieb.

Lanovka pritom bola hlavnou atrakciou strediska na Čergove.

„Reštart nebol možný z toho dôvodu, že všetky financie, ktoré boli na udržanie strediska, sa počas tých štyroch rokov vyčerpali,“ povedal spolumajiteľ strediska.

Ododnes zostane horská chata zamknutá a lanovka už nebude premávať. Spolumajiteľ strediska ešte dodal, že stredisko radi za zlomkovú cenu odstúpia niekomu, „kto je srdciar a má rád prírodu“.

Aj keď rokovania s vyšším územným celkom o budúcnosti lokality už začali a pracovná skupina pripravila 28-stranový podrobný dokument o turizme na Čergove, májové zastupiteľstvo požiadalo o doplnenie.

Uložiť článok

Najnovšie články