Foto: Unsplash

Podiel toxických látok v oblečení zo známych e-shopov sa vymyká všetkým normám.

Pokiaľ nakupujete oblečenie z Temu, Aliexpressu alebo Sheinu, obrovskému množstvu toxických látok v dovezenom oblečení sa nevyhnete ani vy. O novinke informoval portál Enviroment Energy Leader, cituje Startitup.

Článok pokračuje pod videom ↓

V posledných rokoch sa Európou rozšíril trend nakupovania cez lacné e-shopy. Za zlomok ceny vieme získať spotrebiče, príslušenstvo do bytov či áut, no aj extrémne lacné oblečenie. Napríklad, taký Aliexpress má v Európe podľa údajov z webu O Peniazoch 104,3 milióna aktívnych užívateľov mesačne.

Slováci v rebríčkoch vysokej spotrebnosti taktiež veľmi nezaostávajú. Podľa údajov Pravdy vyhodí každý Slovák v priemere 4 až 12 kg šatstva ročne.

Foto: Unsplash

Aká je ale bezpečnosť tovaru, ktorý sa nekontroluje podľa európskeho štandardu? Pokiaľ patríte k ľuďom, ktorí nedokážu odolať tričkám za euro či opaskom za pár centov, mali by ste spozornieť.

Metropolitná vláda v kórejskom meste Soul vykonala sériu (stále aktívnych) kontrol, pri ktorých zisťovala, či je množstvo toxických látok v oblečení z online e-shopov bezpečné. Alarmujúce sú hlavne výsledky poslednej kontroly.

Ftaláty a olovo

Orgány v Soule pri kontrole oblečenia z platforiem (ako sú Shein, Temu a Aliexpress) testovali sériu produktov vrátane detskej obuvi, tašiek či opaskov. Do testov zahrnuli tiež detské hodinky, ceruzky a iné doplnky. Zistili, že hneď niekoľko testovaných kusov obsahovalo vysoké hladiny ftalátov.

Ftaláty patria do skupiny toxických chemikálií, ktoré sa používajú na zmäkčenie plastov. Výskum orgánov napríklad objavil až 428-krát vyššiu hladinu, ako je dovolené, v jednom z párov obuvi. Tri tašky dosahovali 153-krát vyššiu hodnotu.

Foto: unsplash

Nejde však len o ftaláty. Orgány tiež zistili, že niektoré detské produkty obsahujú vysoké množstvo olova. Napríklad, detské hodiny, ktoré prešli testami, vykázali 278-krát vyššiu hodnotu, ako je povolený limit. Medzi testovanými produktami sa objavil aj detský náhrdelník, ktorý vykázal 1,2-krát vyššiu hodnotu olova, ako je povolené. Bezpečný limit prekračovali aj hladiny niklu a chrómu.

Orgány došli k záveru, že takmer polovica testovaných produktov obsahuje toxické látky.

Vystavenie látok zo zoznamu má na ľudské telo sériu nežiaducich účinkov, akými sú neurologické, kardiovaskulárne a reprodukčné problémy (v prípade olova). V prípade ftalátov nám hrozia problémy s hormónmi, reprodukčné abnormality u chlapcov či riziko predčasného pôrodu a nízkej pôrodnej váhy pre tehotné ženy. Ftaláty tiež podľa doterajších zistení patria do skupiny karcinogénov, hoci tento daný efekt ešte nebol do hĺbky preskúmaný.

Čo sa týka detí, toxické látky v zozname môžu mať negatívny vplyv na ich vývoj. Potvrdené sú problémy s pamäťou, učením, správaním a pozornosťou. Chlapci čelia riziku vzniku (už spomínaných) reprodukčných abnormalít, ako sú nezvesené semenníky či abnormálna poloha močovej trubice. Olovo u detí vyvoláva vývojové a behaviorálne problémy (zníženie IQ, poruchy učenia či vznik ADHD a hyperaktivity), rovnako ako rastové problémy a anémiu.

Uložiť článok

Najnovšie články