Foto: Archív, Nehnuteľnosti v zahraničí

Realitná maklérka Monika predáva nehnuteľnosti v luxusnom Dubaji. Pre interez prezradila, kde sa podľa nej oplatí investovať, aký kapitál na to potrebujete, na čo si dať pozor, ale aj ako platiť za nehnuteľnosti v kryptomenách.

Doba sa mení, dopyt a ponuku ovplyvňujú rôzne faktory, na ktoré nemá bežný človek dosah. V posledných mesiacoch sme na Slovensku mohli badať ochladenie realitného trhu, ktoré bolo pravdepodobne spôsobené vysokými cenami nehnuteľností a tiež vysokými úrokovými sadzbami v bankách. Naopak, silný trend sa vytvoril pri kúpe nehnuteľností v zahraničí, a to hneď z viacerých dôvodov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Túžba po vlastnom bývaní je v Slovákoch silno zakorenená ešte z čias komunizmu. Kým v zahraničí je to úplne inak a v moderných západných krajinách väčšina ľudí žije v nájme, u nás už niekoľko generácií využíva hypotéky a vo veľkom si kupuje vlastné nehnuteľnosti. Posledné mesiace však priniesli spleť nepriaznivých faktorov, ktoré mnohých tunajších obyvateľov prinútili rozmýšľať inak.

Obľúbeným druhom investície sa stali nehnuteľnosti v zahraničí, predovšetkým v príjemných prímorských oblastiach ako Egypt, Bulharsko, Chorvátsko, ale aj Dubaj či Omán. Na Slovensko začali čoraz viac prenikať informácie o nových projektoch, ktoré ponúkali zaujímavé apartmány v cenách, za ktoré by ste si v Bratislave nekúpili azda ani parkovacie miesto. Preto sme sa rozhodli osloviť odborníkov a zistiť, ako na tom sú zahraničné realitné trhy a či si takéto nehnuteľnosti môže dovoliť aj bežný Slovák.

Dubaj nie je iba pre boháčov, investícia sa tu oplatí z viacerých dôvodov

Dopyt po nehnuteľnostiach v Dubaji sa v posledných rokoch zvýšil, môže za to niekoľko faktorov. Tým prvým je návratnosť, ktorá je vyššia ako pri iných mestách. Bavíme sa o 8-12 % ročne. Ďalším dôvodom je bezpečnosť Dubaja, na ktorú stavili mnohí Slováci a Česi, napríklad aj v súvislosti so začiatkom konfliktu na Ukrajine,“ vysvetľuje zvýšený dopyt po nehnuteľnostiach v Spojených arabských emirátoch Monika Puchla zo spoločnosti Nehnuteľnosti v zahraničí.

Ako nám ďalej povedala, lákadlom je aj samotná cena nehnuteľností, ktorá sa v Dubaji často pohybuje na podobnej úrovni ako v najväčších slovenských mestách, nehovoriac o benefitoch ako wellness, gym či bazény. Výhodou tiež je, že človek nepotrebuje disponovať celým kapitálom, no zväčša mu stačí oveľa menší začiatočný rozpočet. Ten sa často pohybuje v sumách, za ktoré si na Slovensku nekúpite ani garáž.

Hovoríme o nejakých 40 000 eurách, zvyšnú časť vie investor splatiť developerovi postupne, dokonca aj po dokončení stavby,“ priblížila realitná maklérka.

Ilustračná foto: Unsplash

O tom, že skutočne ide o lákavý trend, svedčí aj fakt, že nehnuteľnosti si v Dubaji kupujú Slováci všetkých vekových kategórií. „Najmladší investor mal okolo 21 rokov, najstarší zase okolo 70. Ide o ľudí z rôznych sfér, IT, kryptomeny, malí podnikatelia. Vďaka našej sieti napríklad nemusia do Dubaja ani priamo chodiť, všetko vieme vyriešiť z pohodlia domova, vrátane zariadenia daných apartmánov, vybavenia víz a podobne,“ špecifikuje ďalšie výhody Monika.

Vo všeobecnosti tiež platí, že Dubaj sa postupne stáva v podnikateľskom segmente svetovou metropolou číslo jedna, presúva sa sem množstvo firiem, zvyšuje sa počet pracovníkov, turistov či iných návštevníkov. Aj z tohto pohľadu teda podľa realitných maklérov dáva zmysel investícia v perle Blízkeho východu. „Dubaj tiež podporuje podnikanie, riešia veci promptne, ponúkajú finančnú a menovú stabilitu,“ dodáva realitná maklérka zo spoločnosti Nehnuteľnosti v zahraničí.

Apartmány kúpite aj s rozpočtom 20-tisíc eur

Tento článok je dostupný členom Interez PREMIUM

Uložiť článok

Najnovšie články