Foto: TASR - Silvia Tannhauserová

Podľa statického posudku je v "pomerne dobrom statickom stave", a preto sa vedenie mesta rozhodlo predať ju.

Budovu začali stavať v 90. rokoch za predpokladu, že sa z nej stane sídlo okresného úradu. Mesto Detva sa vtedy počas vlády Vladimíra Mečiara stalo okresným. Keďže sa ju nepodarilo dokončiť, ministerstvo vnútra ju darovalo samospráve. Odvtedy chátra a mestu sa nepodarilo zohnať financie na dokončenie a opravu, na čo by potrebovalo nájsť v rozpočte viac ako tri milióny eur.

Podľa statického posudku je v „pomerne dobrom statickom stave“, a preto sa vedenie mesta rozhodlo predať ju. Nedokončená budova okresného úradu by sa teraz mala zmeniť na bytovku, informovala Detva na oficiálnej stránke.

Predajú ju, aby poslúžila inému účelu

„Statik nenašiel výraznejšie poruchy vo vodorovných ani zvislých nosných konštrukciách, a ani v základoch. Nepotvrdili sa ani obavy z prelomenej kanalizácie, voda v suteréne sa objavuje po dažďoch, pretože v minulosti niekto ukradol dažďové zvody,“ ozrejmuje mesto.

Poslanci mestského zastupiteľstva na aprílovom zasadnutí schválili zámer vedenia na odpredaj budovy. Mesto už 13. mája stihlo vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž.

Minimálna celková kúpna cena, ktorú samospráva požaduje, je 999 999 eur. Záujemcovia môžu svoje návrhy posielať do 30. júna tohto roka.

Kritériá na vyhodnotenie najvýhodnejšieho návrhu sú napríklad najvyššia kúpna cena či najskorší termín uskutočnenia projektu. Potom posúdia všetky predložené architektonické štúdie z hľadiska verejného záujmu a prínosu navrhovaného riešenia pre danú lokalitu a mesto, píše TASR.

Najvýhodnejší návrh vyhodnotí komisia. Tú budú tvoriť architekt mesta, právnik mesta, poslanci mestskej rady, vedúca oddelenia správy majetku a prednostka.

Primátor mesta Branislav Baran v apríli TASR povedal, že mesto má záujemcov o kúpu budovy. Samospráva totiž podľa neho v súčasnosti nemá financie na to, aby tento majetok obnovila a ani si naň nebude brať úver.

Budova je však vhodná na dostavanie alebo prestavbu v súčasnej podobe. Dá sa prerobiť aj na byty, čo bola pre mesto smerodajná informácia.

Uložiť článok

Najnovšie články