Foto: Unsplash

Čo znamená, ak sa v recepte objaví táto inštrukcia?

Pokiaľ ste niekedy pripravovali hranolčeky, zemiaky či iné jedlá tohto typu v rúre podľa receptu, určite ste si aspoň raz všimli inštrukciu „v polovici pečenia otočte“. Pochopili ste ju ale správne? Pravdou je, že možno patríte skôr k tej väčšine, ktorá takéto jedlá pripravovala celý život zle. Vysvetlenie priniesol portál Unilad.

Článok pokračuje pod videom ↓

To čo podľa inštrukcie väčšina z nás urobí, je, že napríklad hranolčeky počas pečenia vytiahneme z rúry a jednu po druhej otočíme naruby, aby sa mohli poriadne prepiecť z oboch strán.

„V polovici pečenia otočte“

Ako však spomína Bea, ktorá pridala na TikTok virálne video, jedného dňa sa zamyslela nad tým, či významu frázy „v polovici pečenia otočte naopak“ skutočne rozumie tak, ako bola pôvodne zmýšľaná. Bea robila to, čo asi robí väčšina z nás – počas pečenia jednoducho rukou či naberačkou hranolčeky pootáčala na druhú stranu.

Foto: unsplash

K jej videu sa ozvalo niekoľko používateľov, ktorí popísali, že inštrukciu chápu po svojom. Niektorí napríklad jedlo poriadne premiešajú, iní zase pretáčajú hranolčeky jednu po druhej pokojne i niekoľkokrát počas pečenia. Našli sa aj takí, ktorí radšej využívajú teplovzdušné fritézy, v ktorých sa o takéto veci starať vôbec nemusia.

V skutočnosti sme ale túto inštrukciu pravdepodobne vykonávali všetci zle. Pravda je taká, že sa týmto povelom myslí, aby sme namiesto pretáčania jednotlivých hranolčekov pretočili celý plech.

Je to tak, pretože kým nemáte drahú a kvalitnú rúru, je veľmi pravdepodobné, že teplo v nej sa nerozkladá rovnomerne. Zdroje tepla sú v elektrických a plynových rúrach v spodnej časti, nie na všetkých stenách pece. Dodržiavaním tejto zásady teda dosiahnete, že sa vám už nikdy nepodarí pripraviť polovicu hranolčekov ledva dopečenú, a druhú zase takmer spálenú.

Uložiť článok

Najnovšie články