Foto: TASR - Dano Veselský

Aj dnes bude fúkať silný vietor, ktorý na horách môže prerásť do víchrice.

Aprílové počasie, zdá sa, prišlo v plnej paráde. Je tretí deň v mesiaci a počasie sa aj dnes radikálne zmení. Po tom, ako sa v utorok na niektorých miestach ochladilo aj o viac ako 15 °C, počas tohto dňa nás podľa iMeteo čaká ďalšie výrazné oteplenie.

Článok pokračuje pod videom ↓

„Naše územie sa bude nachádzať medzi rozsiahlou oblasťou nízkeho tlaku vzduchu nad severnou polovicou Európy a rozsiahlou oblasťou vysokého tlaku vzduchu nad južnou polovicou Európy,“ vysvetľuje portál a ďalej predpovedá, ako sa tieto fakty premietnu do počasia.

Opäť sa oteplí

Dnes sa treba pripraviť na to, že sa hneď zrána bude miestami tvoriť hmla a obloha nebude úplne jasná. Prevládať by mala malá, miestami aj zväčšená oblačnosť. Tej bude popoludní najmä na západnom a strednom Slovensku pribúdať. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj zrážky.

Napriek tomu nás však čaká výrazné oteplenie, a to takmer až o 10 °C. Maximá dnes vystúpia na +15 až +20 °C. Chladnejšie má byť na Orave a pod Tatrami, približne +13 °C. Naopak, najvýraznejšia zmena, najciteľnejšie oteplenie nastane na strednom a východnom Slovensku.

Obyvateľov krajiny aj prírodu potrápi silnejší vietor. Fúkať by mal rýchlosťou 3 až 9 metrov za sekundu, v podtatranskej oblasti bude ešte silnejší a dosiahne rýchlosť 11 metrov za sekundu, v nárazoch až 16 metrov za sekundu, čo predstavuje asi 60 kilometrov za hodinu.

So silným vetrom treba dnes počítať aj na horách, kde môže hraničiť až s víchricou. Vo večerných hodinách však začne konečne slabnúť.

Uložiť článok

Najnovšie články