Ilustračné foto: TASR/KR PZ ZA

Počas Veľkej noci teploty rapídne stúpnu.

Na Slovensko sa na krátky čas vrátila zima. Priniesla so sebou nielen mrazivejšie počasie, ale aj sneh. To je však, zdá sa, už opäť za nami. Znova sa k nám vracia jarné počasie s teplotami, ktoré môžu atakovať aj +20 °C. Ako informuje iMeteo, počas víkendu môžu byť dokonca ešte vyššie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Apríl síce ešte ani nezačal, počasie na našom území však počas posledného týždňa vyzeralo tak, ako keby bol v plnom prúde. Sneženie a búrky sú však nateraz preč a čakajú nás pokojnejšie dni.

Teplo, no nebezpečne

Už dnes má byť podľa iMeteo teplejšie, maximá vyskočia na +15 až +19 °C. Avšak aj napriek vyšším teplotám sa treba pripraviť na zatiahnutú oblohu, väčšinu krajiny čaká oblačné počasie a na niektorých miestach, najmä v Banskobystrickom kraji, sa vyskytnú aj prehánky.

Zrážky však nebudú vôbec silné, možno očakávať, že napadne do 2 milimetrov dažďa. Potrápi nás však silný vietor. „Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Výstraha pred vetrom na horách je vydaná pre väčšinu okresov Žilinského kraja aj v okresoch Poprad, Brezno a Banská Bystrica,“ informuje TASR.

SHMÚ upozorňuje na to, že dopoludnia môže vietor v niektorých oblastiach dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu. Prvý stupeň výstrahy sa týka väčšiny Trnavského a Nitrianskeho kraja, Bratislavy a okresov Malacky, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Kežmarok, Poprad a Tvrdošín. Tu vietor dosiahne rýchlosť v priemere 45 až 55 kilometrov za hodinu, v nárazoch 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Veľká noc bude extrémna

Už vo štvrtok sa pripravte na prehánky a dážď, ktoré zasiahnu celé naše územie. Výnimkou bude iba juhozápad, kde padne len minimum zrážok.

Teploty sa budú, podobne ako dnes, pohybovať v rozmedzí od +15 do +19 °C, vietor však zosilnie.

Ako však upozorňuje iMeteo, s príchodom Veľkej noci k nám zavíta aj zlepšenie počasia. Teploty vyskočia výrazne nahor. Aj keď v piatok u nás bude stále prevládať premenlivá oblačnosť, ortuť v teplomeroch v najteplejších lokalitách prekročí hranicu +20 °C.

„To však bude len začiatok pekného jarného počasia, na ktoré sa mnohí tešíte. Ďalšie sviatočné dni ako Biela Sobota, Veľkonočná nedeľa a aj Veľkonočný pondelok by mali na Slovensko priniesť slnečné a mimoriadne teplé počasie s teplotami nad +20 °C,“ predpovedá portál.

Cez víkend nás čaká slnečná obloha a teploty +17 až +24 °C. Najvyššie teploty možno očakávať v pondelok, kedy budú atakovať až hranicu letného dňa, a to +25 °C.

Uložiť článok

Najnovšie články