Foto: Facebook (Košice - kuriozity a absurdity)

Zviera zrejme vyrušila hustá premávka.

Po centre Košíc sa potuloval Bobor. Behal pomedzi ľudí aj autá, pohyboval sa na zastávkach MHD aj pred obchodom. Napokon ľudia zalarmovali mestskú aj štátnu políciu.

Ako informoval RTVS, podľa odborníka nie je jeho správanie tradičné, no nie je ani prekvapivé.

Bobor sa nebál

Ako povedala jedna zo svedkýň, zviera bolo pokojné a autá mu vôbec neprekážali. Prešiel cez štvorprúdovú cestu a pokračoval k obchodnému centru. Policajti ho neskôr odchytili v lokalite na ulici Hlinkova, kde sa bobor podľa občana, ktorý naňho podal podnet, pohyboval.

Podľa zoológa a ekológa z Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach, Marcela Uhrina, to nie je prekvapivé. „Je tu rieka, je tu Mlynský náhon, hneď vedľa je Hornád a na Hornáde je bobor prítomný už od roku 2016. Bolo otázkou času, kedy sa objaví aj v zastavanej mestskej časti,“ povedal.

Čo bobra práve dnes vylákalo na prechádzku mestom, však jasné nie je. Uhrin tvrdí, že mohol zablúdiť, alebo ho niečo vystrašilo.

Ďalším z dôvodov môže byť aktuálne jarné obdobie, kedy mladé bobry opúšťajú svoju rodinu. „To sa zvyčajne deje vo februári, ešte pred narodením ďalšej generácie,“ povedala manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody SR Kristína Bocková.

Ľudia na sociálnych sieťach však jeho „vandrovku“ obrátili na žart. „Košice už čistá divočina, diviaky po meste behajú, bobor nakupuje, srnky na sídliskách a o líškach už ani nevravím. O chvíľu okolo nás bude plot a budeme chránená prírodná rezervácia,“ napísal jeden z diskutujúcich na sociálnej sieti.

Iní si zasa všimli jeho dobré vychovanie. „Ten bobor je viac vychovaný, ako niektorí ľudia, pekne po chodníku ide.“ 

Uložiť článok

Najnovšie články