Foto: TASR/AP

Podľa všetkého to ale pápež myslel trochu inak.

Ukrajinci a ich spojenci v nedeľu kritizovali pápeža Františka pre jeho vyjadrenie, že Kyjev by mal mať „odvahu“ na vyjednávania o ukončení vojny.

Článok pokračuje pod videom ↓

„Čo tak pre rovnováhu povzbudiť Putina, aby mal odvahu stiahnuť svoju armádu z Ukrajiny? Okamžite by nastal mier bez nutnosti vyjednávať,“ napísal šéf poľskej diplomacie Radek Sikorski na sieti X. V rozhovore pre švajčiarsku vysielaciu spoločnosť RSI, z ktorého časť zverejnili v sobotu, pápež použil vyjadrenie „odvaha bielej vlajky“, keď povedal, že Ukrajina by mala byť otvorená mierovým rozhovorom.

„Naša vlajka je žlto-modrá. Toto je vlajka, s ktorou žijeme, zomierame a víťazíme. Nikdy nevztýčime žiadne iné vlajky,“ napísal na sociálnych sieťach ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Jeho vyjadrenia prišli v reakcii na rozhovor, v ktorom pápež František uviedol, že Kyjev „by mal mať odvahu vztýčiť bielu vlajku“.

V inom príspevku na sieti X poľský minister zahraničia poukázal na paralelu medzi tými, ktorí volajú po vyjednávaniach a „odopierajú (Ukrajine) prostriedky na obranu“, a „ustupovaním“ Adolfovi Hitlerovi tesne pred druhou svetovou vojnou.

Hovorca Vatikánu to objasnil

Hovorca Vatikánu Matteo Bruni neskôr spresnil, že pápež podporil „zastavenie bojov a prímerie dosiahnuté s odvahou vyjednávať“ a nie otvorenú ukrajinskú kapituláciu. V rozhovore pre RSI František vyhlásil, že „vyjednávania nikdy nie sú kapituláciou“.

Hlava Ukrajinskej grécko-katolíckej cirkvi Sviatoslav Ševčuk v nedeľu povedal, že Ukrajinci nemyslia na kapituláciu. „Ukrajina je zranená, ale nepremožená! Ukrajina je vyčerpaná, ale stojí a vydrží. Verte mi, nikomu nikdy nenapadne vzdať sa,“ povedal Ševčuk na stretnutí s Ukrajincami v New Yorku.

Uložiť článok

Najnovšie články