Foto: TASR – František Iván

Firma, ktorá predávala občerstvenie, nemala zmluvu s mestom.

Počas predvianočného obdobia sme vás informovali o nepríjemnej situácii, ktorá vznikla v jednom zo stánkov na vianočných trhoch v Košiciach. Tomáš Smutný si objednal tri cigánske, za ktoré si vypýtali 50 €. K nákupu bratislavčan, ako zdieľal na svojom facebooku, navyše nedostal ani bloček, ten si musel dodatočne vypýtať.

A to nie je všetko. Neskôr sa zistilo, že firma, ktorá predávala občerstvenie na podujatí, nemala s mestom zmluvu. Denník Korzár informoval, že napriek tomu je prípad uzatvorený. Skutok sa nestal.

Pochybili vo viacerých smeroch

Podľa bločku, ktorý Smutný zverejnil, jedna cigánska v žemli spolu s prílohami stála viac ako 20 eur. To ale nie je jediný problém. Ako informuje denník, na bločku figuruje firma Edisan. Tá však nemala s mestom žiadny nájomný vzťah. No a tá istá spoločnosť sa ocitla na pokladničnom doklade, aj keď redaktori Korzára preverovali situáciu priamo v stánku.

Mesto Košice trhové miesto prenajalo firme Swinpet. Podľa zmluvy bol účelom prenájmu na Hlavnej ulici predaj zemiakových placiek, grilovaných mäsových špecialít, čaju a vína.

Zmluva okrem iného hovorí aj o tom, že nájomca nie je oprávnený prenechať predmet nájmu a podnájmu tretej osobe. „Rovnako nájomca nie je oprávnený prenechať predajné miesto na predmete nájmu inému predajcovi – prevádzkovateľovi,“ píše sa ďalej v dokumente.

To znamená, že prenajímateľ, ktorým je mesto, mohol uplatniť voči nájomcovi nárok na zaplatenie zmluvnej pokuty vo výške až 500 eur za každý prípad jej porušenia.

Firmy Swinpet aj Edisan majú sídlo na tej istej adrese v Košiciach, existuje medzi nimi aj personálne prepojenie z minulosti. Podľa podmienok, ktoré si stanovilo mesto, však žiadateľ o predaj na vianočných trhoch musí túto činnosť vykonávať minimálne dva roky a celoročne pôsobiť v gastronomických službách. Edisan za posledných šesť rokov vykazuje nulové tržby a nevykonáva žiadnu praktickú činnosť, preto by sa o prenájom uchádzať nemohol.

Všetko je v poriadku

Mesto Košice podľa svojich vyhlásení uskutočnilo viacero kontrol, no nezistilo žiadne porušenie podmienok. Kontrolovalo aj dodržiavanie zmluvných podmienok predaja.

„Viacnásobne sme kontrolovali aj spoločnosť Swinpet. Ich doklady ako povolenie predaja a nájomná zmluva boli v poriadku. Spoločnosť mala splnené všetky záväzky voči mestu Košice. Takisto vydaný pokladničný doklad mal hlavičku spoločnosti Swinpet,“ vyjadrilo sa tlačové oddelenie mesta Košice.

Ako mesto riešilo, že na zverejnených bločkoch sa neobjavuje Swinpet, ale firma Edisan, neodpovedalo a Korzár odkázalo na Finančnú správu.

Okrem toho magistrát uviedol, že žiadal aj Finančnú správu o informáciu o tom, ako dopadli kontroly na vianočných trhoch. Colný úrad spadajúci pod Finančnú správu uviedol, že v roku 2023 vykonal 23 kontrol dodržiavania ustanovení zákona, 16 z nich bolo s pozitívnym výsledkom.

Uložiť článok

Najnovšie články