Ilustračná foto: TASR/ AP - South Korea Defense Ministry

Podľa nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa sa ruský prezident Vladimír Putin takto snaží zasiať v krajine rozkol.

Nahrávka z diskusie predstaviteľov nemeckej armády o vojne na Ukrajine, ktorú v piatok 1. marca zverejnili v ruských sociálnych médiách, je autentická. Uviedla to v sobotu 2. marca agentúra DPA, ktorá s odvolaním sa na nemenované zdroje zároveň potvrdila, že videokonferencia, na ktorej diskusia zaznela, sa skutočne odohrala, píše TASR.

Článok pokračuje pod videom ↓

Diskusie vysokopostavených predstaviteľov nemeckých vzdušných síl zachytené na nahrávke sa týkali možného použitia striel Taurus nemeckej výroby ukrajinskými silami a ich možných dôsledkov, spresňuje AFP. Nemecký kancelár Olaf Scholz zároveň v sobotu uviedol, že krajina vyšetruje „veľmi závažné“ úniky z armády a prisľúbil rýchle objasnenie. Podľa nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa sa ruský prezident Vladimír Putin takto snaží zasiať v krajine rozkol.

Uniknutá nahrávka

Manažérka prokremeľského média Russia Today (RT) Margarita Simonjanová v piatok zverejnila 38-minútovú zvukovú nahrávku, o ktorej tvrdí, že na nej predstavitelia nemeckej armády diskutujú o vojenských úderoch na Moskvou anektovaný ukrajinský Krymský polostrov.

Na nahrávke je zachytená diskusia ohľadom možného použitia striel Taurus ukrajinskými silami. Medzi ďalšími témami bolo cielenie týmito strelami na kľúčový most spájajúci Ruskom okupovaný Krym s ruskou pevninou nad Kerčským prielivom.

DPA zároveň potvrdila aj informáciu predtým zverejnenú časpopisom Der Spiegel, podľa ktorej sa spomenutá videokonferencia nekonala prostredníctvom utajenej armádnej siete, ale na platforme WebEx.

„Preverujeme, či bola komunikácia v sektore vzdušných síl zachytená,“ potvrdila pre AFP hovorkyňa nemeckého ministerstva obrany s tým, že vojenská kontrarozviedka „prijala všetky potrebné opatrenia“. K obsahu uniknutej nahrávky sa ministerstvo bezprostredne nevyjadrilo.

Kyjev dlhodobo žiada od Nemecka dodanie striel Taurus s doletom do 500 kilometrov. Nemecký kancelár Olaf Scholz to doteraz odmietal pre obavy, že by to mohlo viesť k eskalácii konfliktu.

„Ak je tento príbeh pravdivý, tak to bude veľmi problematická záležitosť,“ podotkol pre stanicu RND politik zo strany Zelených Konstantin von Notz. Otázkou podľa neho je, či išlo o jednorazový incident, alebo o štrukturálny bezpečnostný problém. Ozvali sa aj hlasy, podľa ktorých je zverejnenie nahrávky účelové, aby sa aj takýmto spôsobom zabránilo prípadnému dodaniu striel Taurus na Ukrajinu, píše DPA.

Chcú ich destabilizovať

„Je to o využití tejto nahrávky na našu destabilizáciu a znepokojenie,“ podotkol Pistorius. Zároveň uviedol, že ide o „hybridný útok Ruska“ a vyjadril nádej, že „Putinovi sa to nepodarí“.

„Je to súčasť informačnej vojny, ktorú Putin (proti nám) vedie,“ povedal nemecký minister obrany v Berlíne. „Ide o rozkol. Ide o to, aby bola podkopaná naša jednota. A preto by sme na to mali reagovať obzvlášť obozretne, avšak nemenej odhodlane,“ dodal.

Podľa Pistoriusa ide Putinovi aj o vnesenie rozkolu do vnútornej politiky Nemecka a zdôraznil, že sa krajina nesmie „nechať Putinom oklamať“, cituje DPA.

Foto: SITA/ AP – Daniel Löb

Podľa Pistoriusa nešlo o náhodu, že Rusi zverejnili nahrávku na konci týždňa, ktorý bol z pohľadu Kremľa plný kritických udalostí – konal sa napríklad pohreb Putinovho kritika Alexeja Navaľného, píše denník Bild.

Šéf rezortu obrany zároveň uviedol, že doposiaľ nemá vedomosť o žiadnych ďalších možných únikoch alebo odpočúvaní telefonátov. Vyjadril očakávanie, že v prvých dňoch nasledujúceho týždňa budú známe výsledky interného vyšetrovania incidentu – okrem iného aj to, či bola na spomínaný rozhovor zvolená vhodná platforma.

Predstavitelia letectva sa na videokonferencii spojili na platforme WebEx, pripomína DPA. Pistorius zároveň prisľúbil, že z vyšetrovania budú vyvodené primerané dôsledky.

Biely dom v pondelok označil uniknutý záznam rozhovoru vysokopostavených predstaviteľov nemeckej armády o vojne na Ukrajine za „transparentný pokus“ zo strany Ruska zasiať rozkol medzi západných spojencov Kyjeva. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Je to priehľadný pokus Rusov pokúsiť sa zasiať nezhody a pokúsiť sa ukázať rozkol, aby to vyzeralo, že Západ nie je jednotný,“ uviedol poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Putin zakročil

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo nemeckého veľvyslanca v reakcii na zverejnenie nahrávky rozhovoru vysokopostavených predstaviteľov nemeckej armády. Dôstojníci na nej hovorili o možnom použití rakiet Taurus na Kryme. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na ruské štátne médiá.

„Nemecký veľvyslanec dorazil na ruské ministerstvo zahraničných vecí, kam bol predvolaný v spojitosti so zverejnením konverzácie nemeckých dôstojníkov o Kryme,“ oznámila ruská agentúra RIA Novosti, ktorá zverejnila video zachytávajúce veľvyslancov príchod na ministerstvo.

Nemecký veľvyslanec však podľa agentúry DPA prišiel na ruské ministerstvo na stretnutie, ktoré bolo naplánované už nejaký čas vopred. „Náš veľvyslanec išiel na ruské ministerstvo obrany na dlho plánované stretnutie,“ uviedol hovorca nemeckého rezortu diplomacie.

Uložiť článok

Najnovšie články