Foto: TASR - Jaroslav Novák

Strana to oficiálne oznámila na tlačovej konferencii.

Podľa informácií RTVS by kandidátnu listinu Progresívneho Slovenska mala vo voľbách do Európskeho parlamentu posilniť známa moderátorka a novinárka. Kandidatúru Veroniky Cifrovej Ostrihoňovej strana oznámila na konferencii. Spolu s ňou ohlásila kandidatúru aj diplomatka a bývalá poradkyňa dočasného premiéra Ľudovíta Ódora Ľubica Karvašová. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Pribudli dve ženy

Veronika Cifrová Ostrihoňová je podľa Šimečku  novinárka, moderátorka a aktivistka, ktorá sa dlhodobo venuje témam, ako sú práva a problémy žien a podpora slabších. Svoju kandidatúru zdôvodnila kritickým stavom Slovenska. „Ak by ho viedli tolerantní, slušní a empatickí lídri a líderky, v tomto momente by som tu nestála. V tomto rozhodnutí ma inšpiroval aj líder eurokandidátky Ľudovít Ódor.“ 

Jej rozhodnutie prišlo ako výsledok aktuálnej spoločenskej a politickej situácie. „Keď počúvam ten hlučný a nenávistný tón, ktorý je čoraz výraznejší, musím urobiť všetko pre to, aby toto nebol svet, ktorý normalizujeme,“  vysvetlila.

Cifrová Ostrihoňová chce byť hlasom otvoreného, férového, empatického a silne proeurópskeho Slovenska. Apelovala na účasť voličov v eurovoľbách, chce prispieť aj k jej zvýšeniu. Podčiarkla ich význam. „Vidím, ako na pôde európskeho parlamentu zástupcovia Slovenska znevažujú naše demokratické ukotvenie a pod rúškom obhajoby národných záujmov im v realite škodia,“ zdôraznila.

Karvašová pripomenula svoje fungovanie v diplomacii. „Som presvedčená, že Slovensko bude prosperovať len vtedy, ak bude pevnou súčasťou Európskej únie, a to nielen ekonomicky, ale aj hodnotovo. Cítim preto zodpovednosť zabojovať za myšlienky európskeho projektu na Slovensku,“ uviedla.

„Stojím tu preto, lebo moje hodnotové hranice boli prekročené,“ povedala Karvašová. Zároveň dodala, že má ambíciu zapojiť sa do troch veľkých európskych tém, a tými sú obnova a rekonštrukcia Ukrajiny, druhou je konkurencieschopnosť aj nášho priemyslu, ktorý musí zvládnuť prechod na nízko-emisnú ekonomiku. Treťou témou je podľa nej príprava únie na rozširovanie o ďalších členov.

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka oznámil, že 15-člennú kandidátku strana predstaví na samostatnom podujatí. „To, čo je jasné je, že jednotkou bude Ľudovít Ódor a zároveň môžem potvrdiť, že na popredných miestach budú Martin Hojsík a Michal Wiezik. Druhá vec je, že do európskeho parlamentu nebude kandidovať nikto z poslaneckého klubu.“

Eurovoľby sa na Slovensku uskutočnia 8. júna a Slováci budú voliť 15 europoslancov na päť rokov.

Uložiť článok

Najnovšie články