Foto: Profimedia

Je to nepríjemná predstava, treba však byť na ňu pripravený.

Ak si hovoríte, že vám sa to nemôže stať, jedného dňa môžete zostať nemilo prekvapení. Situácia, kedy si nájdete vytopený byt, je nepríjemná a môže spôsobiť množstvo problémov. Preto je dobré vedieť, ako sa zachovať a k akým krokom pristúpiť, ak nastane.

Zachovajte pokoj a postupujte s rozvahou.

Ako radí spoločnosť Swiss life select, v prvom rade je dôležité odstaviť hlavný prívod vody do bytu. V prípade, ak vás vytápa sused, okamžite ho kontaktujte. Ak ide o skrytú chybu, ani nemusí vedieť, že vás vytápa. Môže sa však stať, že ho nenájdete doma. Vtedy je nutné kontaktovať bytového správcu a havarijnú službu. Tieto čísla zväčša visia na nástenke vo vchode bytovky.

Všetky škody zdokumentujte – vytvorte fotografie aj videá. Dôležité je zachrániť to, čo voda ešte nestihla zničiť. Ak sa dá, odneste takéto veci či majetok do bezpečia a ihneď kontaktujte asistenčnú službu svojej poisťovne. Operátor vám poradí, ako ďalej postupovať, dodržiavajte jeho pokyny.

Foto: Unsplash

V prípade tejto nepríjemnej situácie je zároveň dôležité nahlásiť poistnú udalosť, a to v čo možno najkratšom čase. Urobte tak telefonicky alebo online. „Podľa rozsahu likvidátor rozhodne, či je potrebné obhliadnuť škodu aj osobne, alebo postačí obhliadka cez videohovor,“ uvádza portál.

V žiadnom prípade neupratujte a neodstraňujte škody, kým poisťovňa neuskutoční obhliadku. Výnimkou je len taká situácia, kedy musíte z bezpečnostných dôvodov zasiahnuť.

Uložiť článok

Najnovšie články