Foto: Interez

Zbierky numizmatikov sa rozšíria o ďalší unikát.

Pri príležitosti 100. výročia narodenia kardinála Jána Chryzostoma Korca oznámila Národná banka Slovenska (NBS) vydanie novej striebornej zberateľskej desaťeurovky. Vyrobia ju v kremnickej mincovni.  Plánovaný termín emisie je stanovený na 22. január tohto roka. V bežnom vyhotovení bude v obehu 4 050 kusov, v proof vyhotovení 9 150 mincí. 

Dva výherné návrhy

NBS vyhlásila anonymnú súťaž na výtvarný návrh tejto mince ešte koncom minulého roka. Do súťaže sa zapojilo 13 autorov a novú striebornú zberateľskú desaťeurovku napokon zrealizujú podľa návrhov dvoch z nich.

Na lícnej časti mince vytvorenej Tomášom Lamačom sú zobrazené ruky s ružencom zopäté k modlitbe. Nad nimi je umiestnená Tŕňová koruna a znak kríža. Okrem toho sa na tejto strane nachádza aj heslo kardinála – „Ut Omnes Unim Sint“, ktoré vyjadruje túžbu po zjednotení.

Rubová strana je dielom Petra Valacha. Dominantou je portrét kardinála a zväzok ostnatých drôtov. Tie symbolizujú život bojovníka za náboženské presvedčenie, ktoré nezmazala ani totalita.

Nemal ľahký život

Ján Chryzostom Korec vstúpil do rehole jezuitov v roku 1939. Po tom, ako nastupujúca totalita zlikvidovala rehole a kláštory, odišiel do civilu. Avšak v roku 1950 bol tajne vysvätený za kňaza a o rok neskôr za biskupa.

Keďže svoje poslanie nemohol vykonávať verejne, po celý čas bol zamestnaný ako robotník. Tvoril duchovnú literatúru, diela týkajúce sa problémov náboženského života na Slovensku. Pre svoju náboženskú činnosť strávil niekoľko rokov vo väzení.

Až po Nežnej revolúcii vystúpil naplno a v januári 1990 sa stal rektorom Kňazského seminára svätých Cyrila a Metoda v Bratislave. 28. júna 1991 bol pápežom Jánom Pavlom II. ustanovený za kardinála.

Iné zberateľské kúsky

V júli minulého roka bola pri príležitosti stého výročia narodenia výtvarníka a filmového režiséra Viktora Kubala vydaná strieborná desaťeurovka.

V marci tohto roka nás čaká ešte jeden významný zberateľský klenot – desaťeurovka s podobizňou Jozefa Kronera, venovaná, podobne, stému výročiu narodenia jedného z najuznávanejších slovenských hercov.

Uložiť článok

Najnovšie články