Foto: Pexels

V známom ochucovadle našli nedostatok, pozor aj na sladké dražé.

Z obchodov sťahujú ochucovadlo, ktoré pri varení možno používate aj vy. Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky upozornila na jeden nedostatok.

V rámci úradnej kontroly potravín odobrali hygienici v prevádzke potravín AMV v Pruskom vzorku z výrobku Solčanka – zeleninové ochucovadlo s morskou soľou. Predáva sa v 250-gramovom balení a dátum minimálnej trvanlivosti je do 8. septembra 2024, vyrába ho spoločnosť Solčanka s. r. o. so sídlom v Solčanoch.

Ukázalo sa, že súčasťou výrobku je aj DNA alergén zeleru, ktorý nebol deklarovaný na jeho obale. Inšpektori preto nariadili okamžité stiahnutie ochucovadla z trhu. Výrobca musí teraz výrobok preznačiť v zmysle platnej legislatívy.

Foto: ŠVPS SR

Pozor aj na dražé

Hygienici vykonali kontrolu aj v Šamoríne. V prevádzke Tedi Betriebs s. r. o sa zamerali na výrobok Nerds – Mini dražé s pôvodom v USA a so šaržou 3061FTX334, dátum minimálnej trvanlivosti má do 30. apríla 2025. Ukázalo sa, že bolo porušené Nariadenie EPaR (ES) č. 1333/2008 o prídavných látkach v potravinách pre prekročenie najvyššieho množstva farbiva Žltá SY (E110). Maximálny limit je 35,0 mg/kg, vo vzorke bola nameraná hodnota 48,7 mg/kg.

Uložiť článok

Najnovšie články