Foto: TASR - HZS, Erika Ďurčová

Dvojica si dokázala privolať pomoc, nevedela však poskytnúť GPS súradnice.

V masíve Malého Rozsutca museli zasahovať horskí záchranári po tom, ako ich na pomoc privolali dvaja poľskí turisti. Tí pri prechádzaní Jánošíkových dier spadli do potoka. V túre sa však rozhodli pokračovať. Napokon ich vysilených a premrznutých zachránil vrtuľník.

Precenili svoje sily

„Dvojica pri prechádzaní Jánošíkových dier spadla do potoka a premočila si oblečenie. Napriek tomuto faktu sa rozhodla v túre pokračovať,“ informovala Horská záchranná služba (HZS) na svojom webe.

Ako ďalej informuje, nemali dostatok síl na to, aby v túre pokračovali. Dvojica si dokázala privolať pomoc, nevedela však poskytnúť GPS súradnice. Preto bolo nutné vykonať rekognoskačný prelet, ktorého účelom bolo zistiť ich polohu.

„Po lokalizácii turistov v masíve Malého Rozsutca vrtuľník pristál v sedle Zákres, nakoľko poveternostné podmienky neumožnili použitie palubného navijaka,“ opísali situáciu horkí záchranári pre TV Joj.

Poliakov sa napokon podarilo zachrániť, na mieste im bola poskytnutá zdravotná starostlivosť a zateplenie. Jeden z dvojice dokázal do vrtuľníka prejsť po vlastných, turistka však nebola schopná pohybu, a preto ju museli transportovať k vrtuľníku na nosidlách. Letecky boli transportovaní do nemocničného zariadenia.

Uložiť článok

Najnovšie články