Foto: bbsk.sk

Vo verejných autobusoch prímestskej dopravy Lučenec a Zvolen budú ľudia v januári cestovať zadarmo.

Od 1. januára cestujúci, ktorí v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) využívajú prímestskú autobusovú dopravu, cestujú po novom. Informoval o tom BBSK ešte v novembri. Celý mesiac bude cestovanie v prímestských autobusoch Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Lučenec a Zvolen v Banskobystrickom kraji zadarmo, župa tak dá ľuďom možnosť nielen zvyknúť si na zmeny, ale aj vyskúšať si dochádzanie verejnou dopravou.

Veľké zmeny

Všetky linky prímestských autobusov prešli na Integrovaný dopravný systém (IDS) a táto zmena so sebou prinesie množstvo výhod, najmä pre pravidelných cestujúcich.

Foto: bbsk.sk

„13. novembra sme spustili na stránke www.idsbbsk.sk e-shop, v ktorom sa mohli cestujúci zaregistrovať, priradiť si svoj identifikátor – teda súčasnú dopravnú kartu, ISIC kartu, virtuálnu IDS kartu alebo platobnú kartu a rovnako nakúpiť predplatné cestovné lístky – to znamená mesačník, trojmesačník či rovno predplatný cestovný lístok na celý rok,“ informoval predseda BBSK Ondrej Lunter.

Všetci tí, ktorí si predplatný cestovný lístok kúpia online do konca januára, automaticky a bezplatne získajú predĺženie jeho platnosti o ďalších 30 dní.

„Budeme radi, ak túto možnosť využije čo najviac cestujúcich. Zároveň, ich spätná väzba bude pre nás dôležitá pre doladenie detailov na e-shope tak, aby bolo jeho používanie čo najjednoduchšie a najpriateľskejšie,“ doplnil Radoslav Vavruš, predseda predstavenstva IDS BBSK.

Doprava zadarmo

Župan zároveň oznámil skvelú správu pre všetkých cestujúcich – celý mesiac január bude v Banskobystrickom samosprávnom kraji „mesiacom mobility“, kedy bude cestovanie vo všetkých prímestských autobusoch SAD Zvolen a SAD Lučenec zadarmo pre všetkých.

„Vieme, že každá zmena so sebou prináša aj istú dávku neistoty, je potrebné si na ňu zvyknúť a pripraviť sa. Rovnako je naším cieľom dostať do autobusov verejnej prímestskej dopravy viac cestujúcich – takto nielen odľahčíme premávku či parkovacie plochy, ale znížime aj uhlíkovú stopu, vysvetlil Lunter.

Foto: bbsk.sk

Okrem online možností pribudli na viacerých miestach kraja aj fyzické Zákaznícke centrá IDS BBSK, ktoré doplnia aj kontaktné miesta, umiestnené napríklad v krajských knižniciach či ďalších kultúrnych inštitúciách.

„Integrovaný dopravný systém je niečo, na čom v našom kraji pracujeme už niekoľko rokov. Predchádzalo mu vypracovanie strategických dokumentov ako Plán udržateľnej mobility a Plán dopravnej obslužnosti, veľký medzinárodný tender na dopravcov a podpis nových zmlúv, ktoré cestujúcim zaručujú vyšší komfort cestovania a kraju väčšie právomoci,“  povedal podpredseda BBSK Roman Malatinec.

Uložiť článok

Najnovšie články