Prevádzky s rýchlym občerstvením, ponúkajúce svojim zákazníkom obľúbený kebab, zrejme od nového roka budú musieť výraznejšie zdvihnúť ceny. Jeden z najväčších výrobcov kebabového mäsa v Európe totiž oznámil, že v najbližšom období zdražie.
Jedným z dôvodov zvýšenia ceny je najmä veľké zvýšenie výrobných nákladov za posledné roky, ktoré má atakovať hranicu až 50 percent.
„Kebab by mal v skutočnosti stáť 10 eur. Som presvedčený, že naše zdraženie sa už čoskoro prejaví aj priamo v stánkoch,“ cituje slová Cihana Karamana, šéfa výrobnej spoločnosti Birtat, jedného z najväčších producentov kebabového mäsa v Európe, portál iDnes.cz.
Cenu nahor tlačia energie aj ďalšie suroviny
Karaman zvýšenie cien odôvodňuje nielen zdražovaním cien surovín, ktoré sa na výrobu kebabového mäsa používajú, ale aj vysokými nákladmi na doručenie, mzdy a energie. Ako ale dodal, kebab za 10 eur bude ojedinelým prípadom a len v niektorých prevádzkach.
Predajcovia chutného rýchleho občerstvenia už ale niekoľko mesiacov zápasia so zvýšenými cenami surovín. Okrem mäsa na kebab je to aj cena pečiva, nepriaznivé klimatické podmienky dvíhajú aj cenu zeleniny.
Firma Birtat už takmer 30 rokov zásobuje tisícky podnikov rýchleho občerstvenia najmä v Nemecku, no aj v ďalších krajinách Európy. Ide o veľmi obľúbeného výrobcu, ktorý sa na webe chváli priaznivými štatistikami o 13 miliónoch koncových spotrebiteľov, ktorým každý mesiac dodá viac ako 20 rôznych druhov kebabového mäsa za férovú cenu.
Nahlásiť chybu v článku