Foto: Pixabay

Sú drahšie o 10 až 40 percent.

Vianočné nákupy budú drahšie. Priplatíme si aj za sladké dobroty, ktoré patria k týmto sviatkom. Zdraželo všetko, čo obsahuje cukor či kakao.

K vianočným sviatkom neodmysliteľne patria všelijaké sladké dobroty. Tento rok si však na ne treba pripraviť viac peňazí. Môžu za to rekordné ceny cukru aj kakaa, informujú noviny.sk. Zdraželi ako salónky, tak aj čokoládoví mikulášovia, či iné lahôdky, ktoré sa vyrábajú z cukru a kakaa.

Podľa analytikov nás vyššie ceny potrápia niekoľko týždňov: „Ak sa pozrieme na čokoládové výrobky, či už je to mliečna čokoláda alebo čokoláda na varenie, prípadne iné čokoládové výrobky, vidíme, že sú medziročne drahšie o 10 až 40 percent,“ uviedla Eva Sadovská, analytička Wood & Cemopany pre TV JOJ. Napríklad len známe lentilky zdraželi asi o 38 percent.

Cenu čokolády ovplyvňuje cena kakaa, pričom jeho cena láme rekrody na svetových burzách: „Dokonca cena niektorých druhov kakaa je najvyššia za posledných 20 rokov. Keď sa pozrieme na medziročnú zmenu, tak je cena vyššia o 63 percent,“ dodala Sadovská pre televíziu.

Uložiť článok

Najnovšie články