Majiteľ podniku Tepláreň, Roman Samotný, foto: TASR

Ani rok po vražde dvoch mužov sa LGBTI+ komunita necíti bezpečne.

Situácia po teroristickom útoku na Zámockej ulici v Bratislave sa zhoršuje, nenávistných správ a prejavov, útokov a vyhrážok na LGBTI+ komunitu je násobne viac ako pred rokom. K tomu všetkému sa komunita stala terčom kampane politických strán, ktoré strašia témou LGBTI+, a taktiež vytvárajú nenávistnú atmosféru. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol majiteľ Teplárne a hovorca iniciatívy Ide nám o život Roman Samotný.

„Jednota spoločnosti nenastala. Väčšina ľudí nepochopila, aká je hrozba. Mám veľké obavy po parlamentných voľbách, či sa ako spoločnosť dokážeme brániť intenzívnej dezinformačnej kampani,“ povedal Samotný. Zároveň vyzval politikov a osobnosti, aby začali premýšľať nad tým, ako Slovensko spojiť a budovať ho tak, aby ľudia zo Slovenska nechceli odísť.

Necítia sa bezpečne

Ani rok po teroristickom útoku sa LGBTI+ komunita necíti bezpečne. „Vyhrážky smrťou, posielanie do koncentračných táborov, rôzne oplzlosti niekoľkonásobne narástli,“ dodal Samotný. Tvrdí, že vyjadrenia politikov o tom, že LGBTI+ ľudia sú pliagou, komunitu jedine vystraší.

Foto: SITA/Milan Illík

Podľa majiteľa Teplárne takéto slová vysielajú do spoločnosti signál, že títo ľudia sú hrozbou, ktorú je potrebné odstrániť. „Pocit každodenného bezpečia je výrazne nižší,“ doplnil. Ľudí, ktorí sú šíriteľmi nenávistného naratívu pozýva na osobné stretnutie. Samotný je presvedčený, že človek z komunity, ktorým pohŕdajú, je len ich predstava o LGBTI+ ľuďoch.

Samotný si po teroristickom útoku nevedel predstaviť, že by podnik Tepláreň ostal otvorený a naďalej ho prevádzkoval. „Zároveň som cítil tlak a dopyt po tom, aby bola Tepláreň ďalej otvorená skôr ako symbol nášho odhodlania a vôle pokračovať. Tepláreň ostala otvorená, ale už nie ako bar či miesto, kde sa ľudia zabávajú, ale ako miesto, kde sa začalo vzdelávať,“ uviedol majiteľ podniku.

Foto: SITA – Branislav Bibel

Vzdelávali o téme

Konalo sa tu veľa prednášok, diskusií a workshopov, počas ktorých aktéri vzdelávali o LGBTI+ téme. Podľa Samotného je práve nevzdelanosť, chýbajúce pravdivé informácie a osobná skúsenosť s týmito ľuďmi dôležité pre zmenu celej situácie a pohľadu na komunitu. „Dnes je v éteri veľa všemožných nezmyslov o 72 pohlaviach alebo gender ideológii, ale vždy to je iba o obyčajných ľuďoch, ktorí majú svoj jednoduchý ľudský príbeh, túžia po dôstojnom živote a po tom byť samým sebou,“ dodal Samotný.

Tepláreň zatvorí

Tepláreň ku koncu novembra tohto roku zatvorí. Podnik sa však vráti k svojej starej značke, a to takej, že bude akousi párty, ktorá bude cestovať po rôznych priestoroch a mestách na Slovensku. Pôjde o podujatie, kabaret či diskusie, ktoré budú cestovať do rôznych klubov. Týmto chce LGBTI+ komunita bojovať proti klamstvám, ktoré sa na Slovensku o tejto komunite šíria.

Foto: TASR – Jaroslav Novák

Pred bratislavským podnikom Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave sa v stredu 12. októbra 2022 krátko po 19:00 strieľalo. Polícia potvrdila, že po streľbe utrpeli dve osoby zranenia, ktorým na mieste podľahli, tretia osoba utrpela zranenia, s ktorými ju previezli na ošetrenie do nemocnice. Páchateľom bol mladík Juraj K. z Bratislavy. Motívom činu má byť jeho nenávisť k homosexuálom, keďže v podniku sa stretáva LGBT+ komunita. K činu sa priznal na sociálnej sieti. Napísal aj to, že pôvodne chcel zavraždiť predsedu vlády. Neskôr ho polícia našla mŕtveho.

Uložiť článok

Najnovšie články