Foto: TASR/AP Photo/Michael Probst

Dnes nás čaká posledný supermesiac tohto roka.

Ak ste mali pocit, že v poslednej dobe bolo nejako veľa supersplnov, tak máte pravdu. Tento rok sme ich mali už tri a ten posledný, štvrtý, nás čaká práve teraz. Mesiac sa následne bude od Zeme vzďaľovať a najbližšie nebeské divadlo tohto charakteru si budeme môcť vychutnať až o rok. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Dnes na obed

Mesiac bude dnes v supersplne o 11:57. Tento úkaz nastáva vtedy, keď je Mesiac v splne a zároveň aj v perigeu, teda je na svojej dráhe najbližšie k Zemi (vo vzdialenosti 363 396 km). Pre pozorovanie supersplnu tak bude ideálna dnešná noc z piatka na sobotu, uvádza iMeteo.

Naša prirodzená družica sa tak bude javiť väčšia a jasnejšia ako zvyčajne. Science Alert píše, že Mesiac je vtedy o tretinu jasnejší a javí sa o 14 % väčší.

V americkej kultúre sa tento spln označuje ako „spln žatvy“, keďže sa vyskytuje blízko septembrovej rovnodennosti a v čase, keď ľudia zbierajú úrodu. V minulosti tak svetlo z Mesiaca po západe Slnka poskytovalo viac času na zber pred nastávajúcou zimou.

Foto: TASR/AP

Najbližšie až o rok

Ak si chcete dnešný piatkový večer vychutnať supermesiac čo najlepšie, zamierte na miesto, kde nie je veľa svetelného smogu. Zaujímavé môže byť aj pozorovanie Mesiaca pomocou ďalekohľadu, ale svoje čaro bude mať rozhodne aj bez neho.

Po tomto supersplne budeme musieť na ten ďalší čakať takmer celý rok. Ten nastane až 18. septembra 2024 a následne po mesiaci, teda 17. októbra 2024 bude druhý a posledný v budúcom roku.

Uložiť článok

Najnovšie články