Foto: Pexels/Profimedia

S nárastom predaja e-cigariet stúpajú aj detské otravy nikotínom.

Tisíce detí ročne ohrozuje tekutý nikotín v náplniach e-cigariet, ktorých fajčenie sa označuje ako vapovanie. Pre dieťa predškolského veku môže byť smrteľných aj niekoľko kvapiek. TASR informuje podľa webu televízie NBC.

Prípady vystavenia nikotínu hlásené toxikologickým centrám v USA v roku 2022 dosiahli historické maximum. Americký zákon z roku 2016 o prevencii otravy nikotínom vyžaduje, aby obal tekutej náplne bol odolný voči deťom. Samotných zariadení sa to netýka. Obsah nikotínu v niektorých jednorázových e-cigaretách sa pritom vyrovná niekoľkým krabičkám cigariet.

Atraktívne pre mládež

Podľa kritikov mnoho e-cigariet a ich náplní je navrhnutých tak, aby oslovili mládež: majú výrazné pastelové obaly, atraktívne názvy a príchute s vôňou žuvačky či ovocia. „Nikotínová náplň je riziková vec a môžeme čakať, že sa niečo (zlé) stane. Vonia dobre a je vysoko koncentrovaná,“ povedal Calellová. To robí vapovanie pre deti lákavejšie (a nebezpečnejšie) ako tradičné cigarety. Tie obsahujú menej nikotínu a chuťovo nie sú príjemné. Ak si ich deti dajú do úst, rýchlo ich vypľujú, povedala Diane Calellová riaditeľka spoločnosti New Jersey Poison.

Foto: Profimedia

Podľa analýzy Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) sa počet hlásení o nadmernom vystavení elektronickým cigaretám od roku 2018 viac ako zdvojnásobil. Richard Blumenthal, demokratický senátor za štát Connecticut a spolupredkladateľ protinikotínového zákona, preto chce sprísniť požiadavky.

„Každý deň, keď FDA umožní, aby ochutené elektronické cigarety zostali na trhu, je ďalším dňom, kedy deti môžu zlákať tieto nebezpečné a niekedy smrteľné výrobky,“ povedal. Za uplynulý rok to bolo viac ako 7000 prípadov, v takmer 90 percentách išlo o deti do 5 rokov. Z nich 43 hospitalizovali a ďalších 582 lekársky ošetrili. Pravdepodobne ich bolo viac, ale toxikologické centrá nie sú vždy kontaktované. Správa FDA uvádza aj zjavnú samovraždu dospelého prostredníctvom tekutej náplne s nikotínom.

Zakazujú ochutené produkty

Niektorí lekári tvrdia, že sa musí zvýšiť ochranu detí. „Ak čísla rastú, potom zákon nefunguje,“ povedal Carl Baum, profesor pediatrie a urgentnej medicíny z Yale. „Všetky náplne pre e-liquidy vyrobené v Spojených štátoch sú v súlade s americkými zákonmi. Nielen, že uzávery sú odolné voči deťom, ale prietok tekutiny je obmedzený, takže je možné dávkovať len malé množstvá,“ povedala hovorkyňa vapingového priemyslu April Meyersová.

Foto: Unsplash

Mnohé vapingové produkty sa však vyrábajú mimo USA. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb predaj e-cigariet vzrástol od januára 2020 do decembra 2022 o 47 percent. „Toto nie je niečo, čo rodičia považujú za skutočne veľké riziko. Ale s rastom popularity elektronických cigariet riziko tak skoro nezmizne,“ povedal nemocničný toxikológ doktor Ryan Marino. Viackrát už liečil deti otrávené tekutým nikotínom z elektronických cigariet.

Jednou z účinných stratégií je zákaz ochutených produktov. Štáty Kalifornia, Massachusetts, New Jersey, New York, Rhode Island a Washington DC už zakázali všetky ochutené e-cigarety, Utah a Maryland niektoré príchute. Celkový predaj elektronických cigariet tam klesol o 25 až 31 percent v porovnaní so štátmi, ktoré ich nezakázali.

Uložiť článok

Najnovšie články