Foto: unsplash

Ak brávate svojho psíka k vode, mali by ste byť mimoriadne opatrní.

Ochladiť sa na kúpalisku znie pri súčasných horúčavách naozaj skvele. Dokonca aj prechádzka pri jazere padne vhod. Ak sa však chystáte von s domácim miláčikom, na toto si dávajte veľký pozor — môže to mať fatálne následky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prechádzka skončila tragicky

Ako informuje web Newsweek, Jan Eggingtonová vzala svojho psíka na rutinnú vychádzku, nečakala však, že sa skončí tragicky. Dvojročného psíka zaujali na brehu jazera Wombleball Lake uhynuté ryby. Podľa portálu Mail Online, majitelia zviera od rýb rýchlo odtiahli, no bolo už neskoro — štvornohý miláčik do 45 minút umrel.

To, že niečo nie je v poriadku, bolo viditeľné už čoskoro, psík sa totiž počas chôdze začal potácať. Krátko nato bol už paralyzovaný. Smrť zvieraťa zapríčinilo to, že olízal jednu z uhynutých rýb. Tie boli podľa webu Science Times zrejme kontaminované toxickými sinicami. Ide o jeden z prvých zaznamenaných prípadov úmrtia po kontakte s touto baktériou v Británii.

Podľa RUVZKE sa sinice (cyanobaktérie) môžu za vhodných podmienok rozšíriť aj vo vodách prírodných kúpalísk. Vyvolať môžu alergické reakcie, citlivé sú na ne najmä deti. Objaviť sa môžu dýchacie ťažkosti, kožné vyrážky a zápaly očných spojiviek.

Foto: kallerna, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Na toto si dajte pozor

Po prehltnutí vody so sinicovými jedmi sa môžu u ľudí prejaviť ich toxické účinky črevnými problémami, nevoľnosťou, vracaním, bolesťami hlavy či kŕčmi svalstva. Veľkým rizikom pre deti je aj hranie sa s touto kašou, ktorá vysychá a rozprašuje sa vo vzduchu. Ak na pláži uvidíte páchnucu naplaveninu, na povrchu sa vytvára pena či zakalená kaša a voda je príliš kalná a nepriehľadná, kúpaniu v nej sa radšej vyhnite.

Nepúšťajte do nej ani domácich miláčikov a za žiadnych okolností ich nenechajte napiť sa z nej. Ak máte podozrenie, že sa psík vody so sinicami predsa len napil, okamžite ho vezmite k veterinárovi. Sinice sa prirodzene vyskytujú po celom svete v rybníkoch, jazerách, riekach, nádržiach a kanáloch. Veľmi rýchlo sa môžu rozmnožiť a kontaminovať vodné plochy.

Uložiť článok

Najnovšie články