Foto: Profimedia

Ubehlo 26 rokov od brutálneho útoku na Gianniho Versaceho.

Meno Versace zrejme netreba nikomu predstavovať. Známa značka je populárna aj dnes a vo svete módy má svoje pevné miesto. Len málokto ale vie, že Gianni Versace zomrel krutou smrťou. Zavraždil ho šialený atentátnik Andrew Cunanan. Príčina jeho konania ostáva dodnes záhadou.

Článok pokračuje pod videom ↓

V článku sa dozviete aj:

  • ako vzniklo módne impérium Versace;
  • čo sa stalo v osudný deň, kedy bol Gianni Versace zastrelený;
  • čo sa vie o jeho vrahovi Andrewovi Cunananovi;
  • čo viedlo vraha k šialenému konaniu.

Začínal v maminom butiku, stvoril miliónové impérium

Giovanni Maria „Gianni“ Versace sa narodil 2. decembra v roku 1946 v Taliansku. Podľa webu British Vogue sa láske k móde učil od svojej mamy, ktorej pomáhal v butiku. Svoje prvé šaty ušil v čase, keď mal len 9 rokov. Prvú vlastnú kolekciu odevov oficiálne svetu predstavil v roku 1978, otvoril si vlastný obchod a vďaka svojmu talentu a šikovnosti sa veľmi rýchlo dostal do povedomia ľudí.

Našli sa takí, ktorí jeho kúsky považovali za príliš odvážne, výrazné, ba dokonca až vulgárne. Gianni sa ale kritikou nenechal odradiť. Čoskoro spolupracoval so svetoznámymi fotografmi a jeho šaty nosili modelky ako Naomi Campbel, Cindy Crawford či Linda Evangelista. Zaradil sa medzi prvých ľudí, ktorí sa naučili spájať módu so svetom celebrít, píše Grunge, čím ale mnohí módni snobi taktiež pohŕdali. Hovorilo sa, že Armani oblieka manželky, zatiaľčo Versace oblieka milenky. Rodina Versaceovcov to poňala ako príležitosť a Gianniho sestra Donatella skonštatovala, že milenky si aj tak užijú viac zábavy.

Gianni so sestrou Donatellou Foto: Profimedia

Anna Vintour (od roku 1988 vedie americkú redakciu módneho magazínu Vogue) sa vyjadrila, že dokázal osloviť medzinárodné médiá a vedel, ako ich pozornosť využiť vo svoj prospech. Čoskoro mali Gianni a jeho súrodenci pod palcom multimiliónový módny biznis. Do roku 1997 mal po celom svete otvorených 130 butikov a jeho značka presahovala hodnotu 800 miliónov dolárov. Obliekal princeznú Dianu, Eltona Johna, ale aj Madonnu.

Foto: Profimedia

Vrah mieril priamo na hlavu, Versace bol jeho štvrtou obeťou

Žiaľ, jeho život predčasne ukončil 15. júla v roku 1997 výstrel zo zbrane atentátnika Andrewa Cunanana. Ten deň začal pre Versaceho ako ktorýkoľvek iný. Tak, ako po iné dni, z postele vstal zavčas a vybral sa na prechádzku a po cigarety a noviny do novinového stánku. Keď sa ale vracal domov, čakal tam na neho jeho vrah. Ako Gianni stúpal po schodoch svojho miamského príbytku, 27-ročný Cunanan vystreli dve rany, pričom mieril priamo na hlavu. Versace absolútne nemal šancu brániť sa. Podľa jeho partnera Antonia D´Amica, s ktorým módny guru strávil 15 rokov, Gianni nemal šancu ani zareagovať.

Tento článok je dostupný členom Interez PREMIUM

Uložiť článok

Najnovšie články