Foto: Youtube(B Technology)/Profimedia

Výroba potravín nemusí vždy lahodiť oku.

V posledných dňoch sa stalo virálnym na sociálnych sieťach video, ktoré zobrazuje výrobu krabích tyčiniek a ľudia sú zhrození a zhnusení z ich výroby. Avšak, ani výroba, pre našinca bežnejšej potraviny — obyčajných párkov, nie je nič, čo by vyzeralo najpríjemnejšie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Kvalitné párky by mali byť balené v črevách, vďaka čomu je jedlý aj ich obal. Obsah mäsa potom závisí od samotného zloženia, preferencií spotrebiteľa a ceny.

Nechutná výroba

Ide o výrobok, ktorý vzniká jemným rozomletím mäsa, ktoré je následne ochutené, pridáva sa doň voda či ďalšie prímesy. S ohľadom na požadovanú kvalitu a množstvo mäsa sa v párkoch tiež môže objaviť múka, škrob, rastlinné náhrady mäsa, alebo sa pridáva tzv. mechanicky oddelené mäso, tzv. separát. Preto sa v menej kvalitných párkoch môžeme stretnúť s čiastočkami kostí, ktoré sa vo výslednej zmesi môžu objaviť práve z mäsového separátu.

Už aj z toho je jasné, že výroba párkov nemusí vyzerať najlahodnejšie. Mäso je potrebné rozomlieť, ochutiť, pridať prídavné látky, ďalej pripraviť črevá na plnenie a následne začať s výrobou párkov, ktoré sa potom tepelne opracujú.

V každom prípade, aj keď výroba nemusí vyzerať najlákavejšie, párky, ako aj iné výrobky, musia spĺňať hygienické štandardy a výrobca zodpovedá za ich kvalitu.

Mimochodom, samotné slovo „párok“ vzniklo z tradičného spôsobu výroby, keď sa zmes v čreve preväzovala a vytvárali sa tak dvojice, čiže páry, z čoho vzniklo pomenovanie párky.

Uložiť článok

Najnovšie články