Máte radi horúcu kávu či čaj? Ak áno, možno nerobíte dobre. Podľa najnovších záverov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) môže mať pitie horúcich nápojov na nás neblahý vplyv. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny oznámila, že pitie veľmi horúcich nápojov môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny.
Horúce nápoje totiž svojou teplotou môžu nepriaznivo vplývať na pažerák. Analýza dospela k tomu, že nápoj s teplotou vyššou ako 65 stupňov Celzia je už niečo, čomu by sme sa mali radšej vyvarovať.
K tomuto číslu prišiel medzinárodný tím vedcov, ktorí skúmali pitie horúcich nápojov a ich súvis s výskytom rakoviny pažeráka. Na základe zozbieraných dát sa zistila štatistická významnosť medzi horúcimi nápojmi a rakovinou pažeráka. Štúdia sa zameriavala aj na to, či je nebezpečnejší viac horúci čaj, horúca káva, či iné nápoje. Tu sa ale nezistil žiadny súvis s pitím konkrétneho horúceho nápoja a väčším či menším vznikom rakoviny pažeráka.
Treba však podotknúť, že veľmi horúce nápoje boli zaradené do kategórie „len“ pravdepodobne karcinogénne. V tejto kategórii sa pre porovnanie nachádza aj vystavenie sa benzínovým výparom či konzumácia surovej hovädziny, napríklad v obľúbenom tataráku.
Najviac ohrození ľudia účinkom horúcich nápojov sú v Južnej Amerike, východnej Afrike a na Strednom východe. Tam sa často konzumujú nápoje v teplote nad 65 stupňov. My, Európania, a takisto aj obyvatelia Severnej Ameriky, sme na tom najlepšie, keďže konzumujeme často teplé nápoje o teplote nižšej ako 65 stupňov Celzia.
Extrémy jednoducho nie sú dobré. Ako nie je dobré piť ľadovú vodu, a to najmä počas horúcich dní, tak nie je dobré pre naše telo ani piť veľmi horúce nápoje. Aj keď občasné napitie sa horúceho nápoja určite nemôžeme vnímať ako niečo rizikové a nebezpečné. Podstatný je náš zdravý rozum. Ak nás nápoj páli v ústach a na jazyku, jednoducho počkáme pár minút alebo si ho pofúkame a postupne usrkujeme. Tak žiadne riziko nehrozí.
zdroj: interez.sk (Matej Mensatoris), inhabitat.com
Nahlásiť chybu v článku