Foto: Unsplash

Fajčiari si svojimi pauzami dokážu spraviť doslova týždeň voľna.

Pauza na cigaretu je pre každého fajčiara bežnou súčasťou pracovnej doby. Podľa novej štúdie sa však fajčiari kvôli prestávkam na svoj zlozvyk dokážu za jeden rok uvoľniť spolu až na jeden pracovný týždeň, čo zaujalo aj portál LAD Bible

Poznajú to všetci, ktorí si potrebujú zo zvyku, respektíve v špecifických momentoch „zapáliť“. Či už fajčíte klasické cigarety alebo niečo odlišné, jednotným faktom ostáva to, že v priemere si za pracovný rok spravíte týždeň voľna navyše.

Ilustračná foto: Unsplash

Aj keď to môže byť neúmyselné, podľa štúdie uverejnenej v Ústave pre Národnú štatistiku trvá väčšina fajčiarskych prestávok v priemere 20 minút, čo v prepočte na rok 2022 spravilo dokopy 39 hodín. Z tejto štatistiky teda vyplýva, že ak človek pracuje 8 hodín 5 dní v týždni a spolu má odpracovaných 40 hodín, presne rovnaké obdobie strávi na „fajčpauze“.

Problémy v Spojenom kráľovstve

Keďže výskum sa odohrával v Spojenom kráľovstve, rovno sa zozbierali aj všeobecné fajčiarske štatistiky v krajine. Cigarety, či už klasické alebo elektronické, užíva denne približne 6,6 miliónov Britov, čo je teda poriadne veľa „týždňov voľna“. Odhliadnuc od konkrétnej krajiny, dnes na svete platí, že najväčšie zastúpenie medzi fajčiarmi majú ľudia z generácie Z, teda tí, ktorí sa narodili medzi rokmi 1997 až 2010.

Foto: Unsplash

Najmenší počet fajčiarov je zase v generácii mileniálov, čo značí, že silné kampane proti fajčeniu z 90. rokov zabrali. Na Slovensku podľa štatistík Úradu verejného zdravotníctva z roku 2019 fajčí denne 20 % ľudí.

Uložiť článok

Najnovšie články