Foto: Twitter @BowesChay (screenshot), wikimedia.org/MaxPixel

Meteorológovia zvýšenú úroveň radiácie nezaznamenali.

V súvislosti s udalosťami v oblasti ukrajinského mesta Chmeľnyckyj nezaznamenali meteorológovia zvýšenú úroveň radiácie. TASR o tom informoval hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Ivan Garčár.

Článok pokračuje pod videom ↓

Priblížil, že na stránke ústavu sú k dispozícii on-line výstupy z monitorovacích staníc SHMÚ po celom území republiky. „Na žiadnej z nich sme za posledný mesiac nezaznamenali hodnoty, ktoré by prevyšovali prírodné pozadie. Jediné drobné zvýšenia dávkového príkonu súvisia so zrážkovou činnosťou a možno ich vidieť na grafoch,“ poukázal. Tieto epizódy však podľa neho nemajú umelý pôvod.

Zvýšené hodnoty ani na Ukrajine

„V pondelok (15. 5.) sme naše merania analyzovali s dátami z okolia mesta Chmeľnyckyj, ktoré sú dostupné prostredníctvom európskeho systému EURDEP. Ani na ukrajinských staniciach neboli zaznamenané významne zvýšené hodnoty,“ doplnil Garčár. Hodnoty v spomínanej oblasti sú podľa neho normálne.

Ukrajinským mestom Chmeľnyckyj otriasol v sobotu obrovský výbuch po tom, čo Rusko údajne vyslalo 21 bezpilotných lietadiel na miestne armádne zariadenia, čo spôsobilo obrovskú ohnivú guľu, píše DailyMail.

Zničená mala byť údajne munícia pre tanky Leopard a bojové vozidlá Marder, a tiež zásielky z viacerých krajín v hodnote až 220 miliónov eur, píše echo24.cz.

Uložiť článok

Najnovšie články