Ilustračné foto: TASR

Životnosť takzvaných panelákov sa odhaduje na 70 až 80 rokov.

Portál Regióny upozornil na problematiku, ktorá sa týka miliónov ľudí. Podľa dostupných informácií v panelových domoch žije približne 40 % slovenskej populácie, pričom mnohým takýmto domom čoskoro končí životnosť a môže im hroziť aj búranie. 

Pred investovaním do starých bytov varujú odborníci

Ako píše portál Regióny, mnoho ľudí aj v súčasnosti investuje nemalé peniaze do starých panelákov, čo so sebou môže niesť dávku rizika. Mnoho z týchto obytných domov totiž stojí už približne 50 či 60 rokov, čo je pri bežnej odhadovanej životnosti (70-80 rokov) skutočne dlhá doba. „Ľudia si kupujú bezcenné byty. Ich životnosť končí. Je prekvapujúce, ako málo sa o tejto problematike hovorí,“ upozornil pre idnes.cz ekonóm Vladimír Brůna.

Z toho vyplýva, že mnoho ľudí by v krajnom prípade ani nestihlo splatiť svoje hypotéky a ich investícia by bola značne znehodnotená. Na druhej strane sa hovorí aj o tom, že kvalitná rekonštrukcia môže spomínanú životnosť predĺžiť až o 30 rokov. Na bytové jednotky však vplývajú tiež negatívne faktory, ktoré naopak túto dobu opäť skracujú a ako upozorňuje portál Regióny, v prípade nezrealizovania poctivej obnovy, životnosť prvých panelákov bude končiť už po roku 2030.

Ilustračná foto: TASR

Niekdajší vývojár panelákov má lepšie správy

Pre idnes.cz sa vyjadril aj niekdajší vývojár panelákov Petr Plichta, ktorý ľuďom prináša pozitívnejšie správy. „Životnosť takýchto domov je vysoká. Podotýkam ale, že musí ísť o domy vyrobené z klasického betónu. Prvky dlhodobej životnosti, teda konštrukcia základov, steny, stropy, nosné konštrukcie schodísk a pod. z konštrukčného betónu a pri bežnom používaní a údržbe majú životnosť odhadom 150 až 200 rokov,“ vyjadril sa Plichta.

Upozornil však aj na nevhodné správanie vlastníkov bytov, ktorí často neodborne zasahujú do pôvodnej stavby, čím môžu značne narušiť dĺžku jej životnosti. Každopádne, skôr či neskôr sa otázka panelových domov na stôl dostane a zatiaľ nie je jasné, akým spôsobom sa bude v kritických prípadoch postupovať.

Uložiť článok

Najnovšie články