Foto: Immanuel Giel, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons / Unsplash

Fľašu objavili pred pár stovkami rokov, víno v nej je však omnoho staršie.

Pri väčšine kvalitného alkoholu sa prihliada na ročník, respektíve dobu, kedy daný nápoj zrel a naberal nielen na chuti, ale aj na cene a archívnej hodnote. Vypili by ste však víno, ktoré môže byť staré tak približne 1 650 rokov? Podľa odborníkov by v tom nemal byť výraznejší problém.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak patríte k ľuďom, ktorí ešte neobjavili svoj obľúbený alkohol, toto vás možno zaujme. Špeciálne pre milovníkov starších ročníkov vína je tu Römerwein, ktorého pôvod siaha približne až 1 650 rokov do minulosti, píše LAD Bible.

Foto: Immanuel Giel, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Áno, čítate správne, táto fľaša vína sa plnila medzi rokmi 325 a 359 nášho letopočtu. Ak to chcete mať prerátané na dni, ide o približne 600-tisíc dní, čo je teda skutočne archívny kúsok. Podľa výskumov existovalo len 16 takýchto fliaš s identickým obsahom, pričom sa zachovala len jedna.

Našli ju v 19. storočí

Objavili ju v polovici 19. storočia pri vykopávkach hrobky rímskeho šľachtica a šľachtičnej na území dnešného Nemecka v meste Speyer. Aj keď fľaša vyzerá presne tak, ako by ste po 1 650 rokoch pravdepodobne očakávali, víno v nej je paradoxne stále pitné.

Foto: Unsplash

Výzor fľaše má však svoj oprávnený dôvod. Okrem toho, že si teda tento kus skla prežil ohromné množstvo rokov, v dobe okolo 4. storočia sa pri plnení fliaš vínom používal olivový olej, ktorý slúžil na konzervovanie vína, čím ho zbavil rizika pred vonkajším vzduchom a zvetraním.

Je stále pitné

Fľaša je vystavená v Historickom múzeu Pfalz už viac ako sto rokov a odborníci sa pýtajú, či by ju mohli otvoriť a ochutnať. Zo zrejmých dôvodov túto myšlienku nikdy nerealizovali, najmä kvôli skutočnosti, že kvalita a chuť kvapaliny vo vnútri by vo vás určite nezanechala pozitívny zážitok.

Hovorí sa však, že keby si človek dal dúšok, hoci by to chutilo hrozne, pravdepodobne by vás to nezabilo. Profesorka a odborníčka na vína, Monika Christmann, povedala: „Mikrobiologicky pravdepodobne nie je pokazené, ale chuť by vám zaručene nepriniesla radosť,“ povedala.

Uložiť článok

Najnovšie články