Foto: TASR - Jakub Kotian

Strana Smer-SD v pondelok požiadala o stretnutie s generálnym riaditeľom verejnoprávnej RTVS Ľubošom Machajom.

Dôvodom sú výhrady strany voči postupu RTVS v prípade hostí diskusnej relácie O 5 minút 12. Šéf RTVS požiadavku na stretnutie prijíma, kritiku Smeru však nevníma ako opodstatnenú, informuje TASR.

Diskusia bez opozičnej oponentúry

Smer namieta zostavu hostí v nedeľňajšej (23. 4.) televíznej diskusii (zástupcovia SaS a Za ľudí), tvrdí, že takto bola bez opozičnej oponentúry. Výhradu zvýrazňuje poukázaním na to, že telerozhlas umožnil nahradiť pozvaného predsedu SaS Richarda Sulíka podpredsedom liberálov Branislavom Gröhlingom.

V obdobnej situácii vo februári RTVS neumožnila podpredsedovi strany Smer-SD Ľubošovi Blahovi zúčastniť sa namiesto chorého poslanca Národnej rady Mariána Kéryho a diskusnú reláciu odvysielala len za účasti ministra obrany Jaroslava Naďa, bez prítomnosti akéhokoľvek opozičného politika,“ zdôraznila strana.

Foto: TASR/AP

Machaj v reakcii upozornil, že spomínané prípady nemožno porovnávať. Argumentuje tým, že Sulík v dostatočnom predstihu oznámil a zdôvodnil svoju neúčasť v diskusnej relácii. „RTVS tak mala dostatočný priestor nájsť náhradného hosťa do diskusie a odkomunikovať túto zmenu aj s druhým diskutérom,“ skonštatoval. „V prípade poslanca Kéryho nebola jeho neúčasť vopred oznámená, tým pádom nebol prediskutovaný náhradný hosť a podpredseda strany Smer-SD Blaha sa dostavil bez akéhokoľvek pozvania a oznámenia vopred,“ vysvetlil Machaj.

Strana SaS je momentálne opozičnou stranou

Odmietol tiež tvrdenie o nedeľňajšej diskusii bez opozičnej oponentúry. „Strana SaS je aktuálne opozičnou stranou,“ pripomenul. Deklaroval zároveň, že s predstaviteľmi strany Smer-SD sa stretne, v krátkom čase navrhne možný termín stretnutia.

Inštitút tzv. prázdneho kresla uplatnila RTVS v prípade rozhlasovej diskusie Sobotné dialógy 25. februára. Strana Smer-SD voči postupu telerozhlasu protestovala. Moderátorka relácie Marta Jančkárová sa stala terčom výhražných mailov a statusov, prípad vyšetrovala polícia, ktorá zadržala osobu podozrivú z vyhrážania sa moderátorke.

Uložiť článok

Najnovšie články