Foto: Pexels

Za nadváhou môže stáť aj toto.

V dnešnej uponáhľanej dobe sa často stretávame s tým, že naše životy sú plné stresu, zaneprázdnenosti a neustáleho boja s časom. V takomto prostredí sa spánok často stáva luxusom, ktorý si mnohí z nás nedoprajú v dostatočnej miere. No vedeli ste, že nedostatok spánku môže mať vážne následky na naše zdravie a dokonca prispievať k nadváhe a obezite?

Článok pokračuje pod videom ↓

Poďme sa pozrieť na túto problematiku podrobnejšie. Bližšie sa jej venoval aj portál Sleep Foundation.

Predstavte si, že ste na dovolenke v malebnom horskom penzióne. Po celodennej túre sa tešíte na večeru, ktorú pre vás pripravil šéfkuchár. Na stole je rozložený bohatý bufet plný chutných jedál, no vy máte pocit, že ste hladný ako vlk. Ako je možné, že aj keď ste počas dňa jedli pravidelne, vaše telo si teraz žiada oveľa viac energie? Odpoveďou je práve spánok.

Spánok je pre naše telo akousi dobíjacou stanicou

Počas spánku sa regenerujú naše svaly, obnovujú sa zásoby energie a telo si odpočinie od fyzickej i psychickej námahy. Ak nedostatočne spíme, naše telo začne hľadať iný zdroj energie, a to najčastejšie v podobe jedla. A práve tu začíname sklzávať na tenký ľad nadváhy a obezity.

Nedostatok spánku má niekoľko dôsledkov, ktoré môžu prispievať k zvýšeniu telesnej hmotnosti:

1. Zvýšená hladina hormónu ghrelinu: Ghrelin je takzvaný „hormón hladu“, ktorý signalizuje nášmu mozgu, že je čas jesť. Pri nedostatku spánku sa jeho hladina zvyšuje, čím nás núti konzumovať viac jedla.

2. Pokles hladiny hormónu leptínu: Leptín je zase „hormón sýtosti“, ktorý nám dáva signál, že sme dostatočne najedení. Jeho pokles pri nedostatku spánku vedie k tomu, že aj keď sme už vlastne dosiahli potrebnú hranicu kalórií, naše telo stále žiada viac.

Foto: Pexels

3. Zvýšená chuť na sladké a tučné jedlá: Nedostatok spánku môže ovplyvniť aj naše preferencie v jedle. Často sa stáva, že pri únave siahame po sladkostiach a tučných jedlách, ktoré nám poskytnú rýchly príval energie. No práve tieto jedlá sú často bohaté na kalórie a prispievajú k nadváhe.

4. Znížená motivácia k pohybu: Ak sme unavení, je pre nás ťažšie nájsť motiváciu na cvičenie alebo inú fyzickú aktivitu. Tým pádom sa naše telo stáva menej aktívne a spaľuje menej kalórií.

Ako vidíte, nedostatok spánku môže byť veľkým nepriateľom v boji s nadváhou a obezitou. Ako teda tomuto problému predchádzať? Odborníci odporúčajú dospelým osobám spať 7-9 hodín denne. Snažte sa dodržiavať pravidelný spánkový režim, ktorý zahŕňa aj dostatočný čas na relax pred spaním. Vyvarujte sa stimulantom ako kofeín alebo nikotín, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu vášho spánku.

Venujte dostatočnú pozornosť kvalite vášho spánku a vaše telo vám to vráti nielen lepším zdravím, ale aj vyrovnanou telesnou hmotnosťou. A pamätajte, že spánok je pre nás rovnako dôležitý ako zdravá strava a pohyb. Nezabúdajte naň.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov