Ilustračná foto: Profimedia/Colonel James Skinner (1778-1841), Public domain, via Wikimedia Commons

Záhadný čin sa odohral na území dnešného Pakistanu.

Sadhu Haridas, hinduistický fakír, sa pred takmer 200 rokmi rozhodol nechať pochovať zaživa na 40 dní. Tento prípad, ktorý historici spájajú so silou mysle, však dodnes ostáva jedným z najdiskutovanejších incidentov histórie a ľudského potenciálu, pretože len málo dochovaných zdrojov vie jednoznačne určiť, či išlo o realitu, alebo o obyčajný hoax. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Pochovanie zaživa určite patrí k tým najhorším spôsobom smrti, aké si človek dokáže predstaviť. V histórii sa však objavili viacerí ľudia, ktorí sa rozhodli vykonať tento akt dobrovoľne. Jedným z nich bol napríklad aj majster ilúzie a komplikovaných únikov, Harry Houdini.

Ten sa nechal zakopať 2 metre pod zem a jeho úlohou bolo dostať sa von bez pomoci. Pri snahe prehrabať sa na povrch sa však zasekol, spanikáril a omdlel. Von ho tak urýchlene museli vytiahnuť asistenti. Rovnaký cieľ, no s úplne inou myšlienkou, mal v roku 1837 aj Sadhu Haridas, hinduistický fakír, ktorý však vydržal pod zemou až 40 dní.

V článku sa dozviete aj:

  • aké postavenie v spoločnosti mal fakír;
  • v čom spočívala metóda kontroly tela a mysle;
  • ako prebiehalo jeho pochovanie zaživa;
  • čo sa stalo tesne po tom, čo ho vykopali;
  • aké teórie sprevádzajú tento incident.

V prvej polovici 19. storočia sa v indickom štáte Pandžáb, ktorý sa nachádza na severozápade Indie, udialo niečo, čo sa často spomína aj o necelých 200 rokov neskôr. V roku 1837 sa totiž fakír Sadhu Haridas rozhodol pochovať zaživa, a tým demonštrovať svoju nadprirodzenú silu ovládania tela pomocou mysle a energie, s ktorou pracoval.

Niekdajšie územie štátu Pandžáb, foto: Apuldram, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Niektorí historici to dodnes považujú za výmysel a s postupným progresom medicíny a rôznych výskumov ľudského potenciálu sa javí prežitie 40 dní bez jedla či vody ako úplne nemožné. Pár uchovaných zdrojov však tvrdí, že Haridas skutočne dokázal zastaviť svoje srdce a uložiť sa do kvázi hibernácie, kedy si jeho telo uchovalo základné funkcie na prežitie.

Fakír mal v tej dobe vysoký spoločenský status, ktorej popularita a reputácia nestáli len na hltaní mečov, ako to je v modernom svete často vyobrazené. Išlo o duchovného človeka, ktorého okolie považovalo za svätého. Fakíri údajne disponovali magickými schopnosťami, ktoré im dovolili napríklad lapať a prehĺtať oheň, a tiež cez oheň chodiť, byť napichnutý na lôžko z klincov a zároveň sa neporaniť.

Fakír bol dôležitý, vraj mal nadprirodzenú silu

Sila týchto mužov mala tkvieť v práci s ich vnútornou energiou, ktorú vedeli využívať vo svoj prospech, podobne, ako to spravil aj Sadhu Haridas. Aj keď postupne reputácia fakírov klesala priamoúmerne s nárastom vedomostí o vede a technológiách, ešte aj dnes majú v indickej spoločnosti dôležitú rolu a v niektorých oblastiach patria k vodcom a kontrolórom obyvateľstva, píše Britannica.

V tejto pozícii sa teda Haridas rozhodol, že sa nechá pochovať na približne 6 týždňov, aby dokázal svoju vnútornú odolnosť, prácu s energiou a silu mysle, ktorou bude vedieť ovládať svoje životné funkcie aj bez jedla či pitia. V roku 1837 sa teda nechal na dvore vtedajšieho maharadžu, teda panovníka, pochovať priamo pred jeho očami aj za prítomnosti lekárov či odborníkov zo zahraničia.

Portrét panovníka Singha, foto: Colonel James Skinner (1778-1841), Public domain, via Wikimedia Commons

Zaujal polohu v sede, zatvorili ho do pripraveného dreveného boxu, ktorý zapečatil priamo maharadža Randžit Singh. Drevené puzdro s fakírom Haridasom bolo následne spustené do špeciálne vybudovanej klenby z tehál a zasypané zeminou. Pri „hrobke“ sa neustále striedali panovníkove stráže, ktoré z nej nespustili oči celých 40 dní. Konkrétne išlo o 4 vojakov cez deň a až o 8 príslušníkov ochranky večer, aby nebol proces nijak narušený.

Tento článok je dostupný členom Interez PREMIUM

Uložiť článok

Najnovšie články