Jazyk je skutočne fascinujúci orgán. Okrem toho je pohľad na jazyk ako na obraz nášho tela a takisto je skvelým indikátorom zdravia. Pozrite sa teraz s nami bližšie na túto úžasnú časť tela, z čoho sa skladá, aké sú jeho oblasti a nakoniec aj, čo nám môžu naznačovať rôzne nepríjemné zmeny na jeho povrchu.
Chuťové poháriky
Ako aj názov napovedá, vďaka chuťovým pohárikom na jazyku vnímame chuť. Priemerný ľudský jazyk má na svojom povrchu 2000 až 8000 pohárikov. Väčšina pohárikov sa nachádza na drobných hrbolčekoch jazyka. Chuťové poháriky rozoznávajú päť chuťových zmyslov, a to sladkú, horkú, kyslú, slanú chuť, a chuť umami, ktorá zaznamenáva chuť glutamanu, ktorý sa prirodzene nachádza napríklad v mäse.
Chaotická mapa jazyka
Mnohí ľudia sú presvedčení o tom, že na jazyku sú oblasti zodpovedné za rozdielne chute. Údajne sa špičkou jazyka vníma sladká chuť, následne po krajoch v prednej časti jazyka slaná chuť, ďalej po stranách kyslá chuť a nakoniec vzadu horká chuť. Toto rozdelenie publikované na základe štúdie z roku 1901 však nie je úplne správne. Všetky chuťové poháriky dokážu vnímať všetky základné chute, a to aj umami, ktorá v tomto rozdelení spomenutá nie je, keďže vtedy ešte nebola objavená. Pravdou ale je, že niektoré časti jazyka vnímajú konkrétnu chuť intenzívnejšie ako iné časti.
Zaujímavý aj zvnútra
Jazyk je svalový orgán vďaka čomu je úžasne ohybný a dokážeme ho skvele ovládať. Skladá sa zo štyroch vnútorných svalov, ktoré menia tvar jazyka, ďalej zo štyroch svalov, ktoré ním pohybujú a z ďalších dvoch svalov, ktoré tvoria hmotu jazyka.
Mäkký, ale odolný
Mohlo by sa zdať, že tvrdé a ostré zuby, ktoré sa nachádzajú v bezprostrednej blízkosti s jazykom, nie sú pre taký mäkký orgán veľmi vhodní susedia a malo by často dochádzať k zraneniam. Avšak príroda si s takýmto problémom hravo poradila. Na jazyku sa tvorí vrstva klzkého hlienu, ktorý vytvára bariéru medzi zubami a mäkkým jazykom a spôsobuje, že pre zuby je ťažké jazyk zachytiť a poškodiť ho.
Prepojenie zmyslov čuchu a chuti
Keď máme nádchu, chuť jedla nevnímame tak intenzívne, ako keď sme zdraví. Je to preto, lebo čuch a chuť spolu úzko súvisia. Chuť jedla vnímame z veľkej časti aj vďaka čuchu. Keď jeme, čuchové receptory stimulujú chuťové receptory na jazyku a táto výsledná chuťová správa sa posiela do mozgu.
Čo nám chce jazyk povedať?
V druhej časti článku o jazyku sa budeme venovať rôznym zmenám na jazyku, ktoré môžu signalizovať, že sa s telom niečo deje, či poukazovať na nedostatok niektorých látok v organizme.
Mapa na jazyku
Aj keď mapa na jazyku nevyzerá vábne, je úplne neškodná. Postihuje asi 2-3 % ľudí. Príčina vzniku takéhoto stavu je neznáma a časom sama odoznie.
Čierny chlpatý jazyk
Tento obrázok vyzerá ešte nechutnejšie ako predchádzajúci, no opäť je tento stav neškodný. Ak je na jazyku veľké množstvo jamiek a výstupkov, môžu sa na ňom zachytávať drobné kúsky potravy, ktoré sa ľahko zafarbia do tmavých odtieňov (napríklad pri pití kávy). Tento stav je často zapríčinený zlou ústnou hygienou. Pri pravidelnom umývaní zubov a jazyka tento stav sám zmizne.
Afty
Afty na jazyku postihujú aspoň raz ročne až štvrtinu populácie. Príčina ich vzniku je neznáma, no lekári predpokladajú, že ich vznik môže súvisieť s nedostatkom vitamínov a minerálov v tele. Niektoré afty vzniknú pri poranení jazyka.
Orálna kandidóza
Toto nepekné ochorenie vzniká, keď sa na jazyku rozšíria kvasinky typu Candida albicans. Tieto škvrny na jazyku sú spravidla bolestivé a môžu obmedzovať príjem jedla. Najčastejšie týmto ochorením trpia ľudia, ktorí nosia zubné protézy, no vyskytuje sa často aj u ľudí so zníženou imunitou, cukrovkou, či u HIV pozitívnych pacientov.
Orálne fibrómy
Takéto pupáky na jazyku vznikajú väčšinou v miestach, kde bol jazyk opakovane poškodený v priebehu niekoľkých týždňov, či mesiacov. V drvivom množstve prípadov sú tieto tumory benígne, čiže neškodné. Ak sa vám ale zdá, že nemiznú, alebo naopak rastú, menia svoj tvar, vzhľad, či farbu, určite navštívte lekára, ktorý urobí potrebné vyšetrenia a odporučí ďalší postup.
Nahlásiť chybu v článku