Foto: Pexels/Evelyn Chong

U mužov, ktorí vykonávajú tento typ práce, bolo zaznamenaných najviac pokusov o samovraždu.

Hovorí sa, že ak si nájdete prácu, ktorú budete milovať, nebudete musieť pracovať už ani jediný deň. Je to skutočne pravda — úplne inak sa cítime, keď robíme niečo, čo nás baví, a úplne inak, keď pracujeme len nasilu. To má, navyše, extrémne zlý dopad na naše psychické zdravie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o tomto zaujímavom vedeckom zistení napísal portál Spring. 

“Pasívna” práca je riziková

Vedcom sa na základe výskumu podarilo dokázať, že riziko pokusu o spáchanie samovraždy bolo až o neuveriteľných 33 % vyššie u mužov, ktorí mali “pasívne” zamestnanie.

Znamená to, že vykonávali prácu, v ktorej mali len minimálnu možnosť rozhodovať sa slobodne, bola maximálne nekreatívna a takisto im dávala minimum výziev. 

Ide teda napríklad o manuálnych pracovníkov, SBS, predavačov a podobne. Ich pracovná činnosť je teda veľmi rutinná a nijakým spôsobom ich neposúva ďalej. 

Štúdia sa uskutočnila vo Švédsku a počas 30 rokov sledovala dokopy až 1,5 milióna mužov. 

Pexels

Platí to aj naopak

Vedcom sa pri nej však podarilo dokázať, že to platí aj presne naopak. Ľudia, ktorí majú kreatívnu a rozmanitú prácu, kde majú možnosť vyjadriť sa k tomu, ako sa vykonáva, a aký bude jej výsledok, sú so svojím životom vo všeobecnosti oveľa spokojnejší. 

K takýmto povolaniam patria napríklad lekári, učitelia, inžinieri či podnikatelia. Ak teda máte možnosť vybrať si, čomu sa budete v rámci svojho profesijného života venovať, určite si radšej vyberte povolanie, ktoré vás bude nielen baviť, ale bude vás nejakým spôsobom aj podnecovať, motivovať a posúvať ďalej. 

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov