Pexels/Anete Lusina

Neprekonané traumy z detstva nás prenasledujú po celý život.

Stalo sa vám už niekedy, že ste sa zamýšľali nad tým, že niečo, čo pravidelne robíte, je zvláštne, a vlastne ani neviete, kde ste to “pochytili”? Vo väčšine prípadov je odpoveďou, že ide o nejakú neprekonanú traumu z detstva, o ktorej na vedomej úrovni ani neviete. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o tom napísal portál The Minds Journal. Tu je teda vysvetlenie 7 rôznych zvláštnych vecí, ktoré možno robíte aj vy. 

#1 Vyhýbate sa telefonátom

Ste znechutení zakaždým, keď vám zazvoní telefón, spravidla ho nezdvíhate a vyhýbate sa telefonickému kontaktu? Toto je v mnohých prípadoch spôsobené tým, že vaši rodičia boli až príliš direktívni a zvykli vás stavať do situácie, kedy ste jednoducho nemali na výber. Zrejme vám tiež nedopriali žiadne súkromie a  nedali vám priestor na to, aby ste si vytvorili nejaké zdravé hranice. 

#2 V spoločnosti ste väčšinou ticho

V prípade, ak ste v spoločnosti vo väčšine prípadov jednou z najtichších osôb, spôsobené to môže byť tým, že ste vyrastali vo veľmi chaotickom prostredí, kde bol váš nervový systém neustále v nerovnováhe. Odvtedy sa preto radšej vyhýbate miestam, kde je ruch. 

#3 Cítite sa zvláštne, keď si k vám niekto prisadne

Keď sedíte napríklad na nejakom školení, vo food courte, v kine alebo v nejakom dopravnom prostriedku, modlíte sa, aby si nikto neprisadol. Ak sa tak stane, cítite sa veľmi nekomfortne. Zrejme je to spôsobené tým, že v detskom veku niekto nerešpektoval vaše hranice. 

Pexels/Polina Zimmerman

#4 V reštaurácii sedíte najradšej v kúte alebo pri východe

Čudovali by ste sa, koľko ľudí to má rovnako. Toto je vo väčšine prípadov spôsobené tým, že ako dieťa ste boli často vystavený nejakej hrozbe, a teraz sa preto obávate ďalších — aj keď veľakrát úplne iracionálne. Preferujete preto sedenie na miestach, kde máte na každého dobrý “rozhľad”, alebo ste blízko k východu. 

#5 Často sa prejedáte alebo pijete veľa alkoholu

Ak vás trápi časté prejedanie sa alebo nadmerná konzumácia alkoholu, príčinou zrejme bude to, že ako dieťa ste veľakrát zažili pocit, kedy boli vaše potreby nenaplnené.

#6 Pričasto sa ospravedlňujete

Ak sa často ospravedlňujete — a to dokonca aj za veci, za ktoré nemôžete — je to dôkazom toho, že vaši rodičia vás v detstve často kritizovali, veľakrát aj neoprávnene. Zakorenil sa tak vo vás pretrvávajúci pocit viny a hanby. 

#7 Nemáte radi návštevy

Dôkazom traumy z detstva môže byť aj to, že jednoducho neznášate návštevy, a to z jedného prostého dôvodu — cítite sa nekomfortne, keď neviete, kedy odídu. Aj toto však len poukazuje nato, že ako dieťa ste nemali žiaden priestor a súkromie. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov