Photo by Victoria Volkova on Unsplash

V boji s depresiou či úzkosťou má neoceniteľnú úlohu.

Vedcom sa na základe výskumov podarilo potvrdiť obrovský význam z jedného vitamínov pri liečbe depresie a úzkosti. Ak sa v poslednom čase necítite dobre, alebo na depresiu či úzkosť už liečení ste, táto informácia by vám mohla pomôcť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o tomto prínosnom výskume napísal portál Spring.

Zlepšenie pocítite po 1 mesiaci

Vedcom sa na základe výskumov podarilo dokázať, že vysoké dávky vitamínu B6 znižujú pocity depresie i úzkosti. Účinky síce boli slabšie ako pri antidepresívach, avšak rovnako sa objavilo aj menej vedľajších účinkov. 

Po tom, čo ľudia užívali vysoké dávky tohto vitamínu po dobu jedného mesiaca, hlásili, že cítia výrazné zlepšenie v oblasti svojho duševného zdravia. Množstvo denného príjmu však presahovalo množstvo, ktoré je reálne získať z bežnej stravy, preto bolo nevyhnutné tento vitamín dopĺňať tabletami. 

Pomáha aj GABA

Doplnky s obsahom vitamínu B6 fungujú tak, že mozgu poskytujú upokojujúci účinok. Je ale známe, že vitamín B6 zohráva v tele úlohu aj pri produkcii kyseliny gama-aminomaslovej (GABA). 

GABA má zvyčajne relaxačný účinok, preto vyššie hladiny GABA v mozgu sú spojené s nižšou úrovňou úzkosti. 

Dr David Field, hlavný autor štúdie, vysvetlil: „Fungovanie mozgu závisí na rovnováhe medzi excitačnými neurónmi, ktoré prenášajú informácie, a inhibičnými neurónmi, ktoré bránia nekontrolovateľnej aktivite. Nedávne teórie spájajú poruchy nálady a niektoré ďalšie neuropsychiatrické stavy s poruchou tejto rovnováhy, často v smere zvýšenej úrovne mozgovej aktivity. Vitamín B6 pomáha telu produkovať špecifického chemického posla, ktorý inhibuje impulzy v mozgu a naša štúdia spája tento upokojujúci účinok so zníženou úzkosťou.”

Pexels/Aidan Roof

Odporúčané množstvo je ale naozaj vysoké

Štúdie sa zúčastnilo viac ako 300 ľudí, z ktorých jedna skupina užívala vitamín B6, ďalšia B12 a posledná obyčajné placebo.

Ukázalo sa, že úroveň úzkosti a depresie sa znížila iba v skupine, kde respondenti užívali vitamín B6. Podávané množstvo ale predstavovalo až 50-násobok odporúčanej dennej dávky, preto bolo prakticky nemožné získať takéto množstvo zo stravy. 

Dr. Field dodáva: “Vitamín B6 obsahuje mnoho potravín vrátane tuniaka, cíceru či mnohých druhov ovocia a zeleniny. Na to, aby sme dosiahli pozitívny vplyv na náladu, ale musí byť podané množstvo tak vysoké, že sú potrebné doplnky vo forme tabliet.”

Autori štúdie ale zároveň upozorňujú, že v porovnaní s užívaním antidepresív či liekov na úzkosť je vplyv vitamínu B6 malý — je preto vhodný predovšetkým buď ako doplnková liečba, prevencia či ako liečivo v počiatočných fázach týchto ochorení. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov