Foto: See page for author, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons / Záber zo snímky Sloní muž od Davida Lyncha Foto: MovieStillsDB

Osud sa s ním nemaznal a stretlo ho množstvo zla.

Do akej miery je to, ako človek vyzerá, podstatné? Joseph Merrick pocítil na vlastnej koži, aké to je líšiť sa od ostatných. Ľudia sa ho pre jeho vzhľad báli, a preto mal problém nielen nájsť si prácu, ale napríklad aj ženu, či jednoducho niekoho, kto sa na neho nebude pozerať ako na monštrum či exemplár. Viedol náročný život plný odmietnutia a popritom iba túžil iba byť „normálny“. To sa mu napokon stalo osudným. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Narodil sa bez akýchkoľvek viditeľných problémov

Joseph Carey Merrick, v niektorých prípadoch mylne nazývaný aj John, sa narodil v roku 1862, uvádza Biography. Informácie o presnom dátume jeho narodenia nie sú známe, pretože sám o tomto údaji hovoril nejasne. Pochádzal z anglického Leicesteru a po narodení vyzeral ako každé normálne dieťa, píše All That’s Interesting.

To sa ale počas jeho rastu zmenilo. Mal 5 rokov, keď na jeho tele začali rodičia pozorovať abnormálne zmeny. Medicína bola v tom čase na inej úrovni, než je dnes, a preto sa chlapec menil bez toho, aby niekto naozaj vedel, aký to má dôvod.

Foto: Profimedia

Zmenil sa na Slonieho muža

Merrickova mama prišla s vlastným vysvetlením, ktorému on po celý život veril. Myslela si, že dôvodom deformácie tela jej syna je nepríjemná skúsenosť, ktorú zažila. Ako tehotná sa zľakla slona, a tak bola presvedčená, že práve preto sa jej syn mení na „Slonieho muža“. Táto prezývka mu neskôr aj zostala.

Koža chlapca začala dostávať sivú farbu a zmenila svoju štruktúru – zrazu bola drsnejšia, než deti či dospelí ľudia majú. Postupne sa menili aj jeho končatiny. Jednu z rúk mal podstatne väčšiu ako druhú a rovnako neprimeraných veľkostí boli obe jeho nohy. Zväčšovali sa mu pery aj hlava. Na tele sa mu navyše vytvárali kostné a mäsové nádory.

Tento článok je dostupný členom Interez PREMIUM

Uložiť článok

Najnovšie články