Foto: TASR/AP

Počas noci z pondelka na utorok bol prekonaný aj britský nočný teplotný rekord.

V Británii v utorok zaznamenali dosiaľ najvyššiu teplotu vzduchu v histórii meraní. V obci Charlwood v grófstve Surrey na juhovýchode Anglicka namerali 39,1 stupňa Celzia. S odvolaním sa na meteorologickú službu Met Office o tom informuje stanica Sky News, píše TASR.

Článok pokračuje pod videom ↓

Predošlý rekordný záznam pochádzal z roku 2019, keď v botanickej záhrade v meste Cambridge na východe Anglicka namerali 38,7 stupňa Celzia. Počas noci z pondelka na utorok bol prekonaný aj britský nočný teplotný rekord – v Kenley v grófstve Surrey zaznamenali 25,8 stupňa Celzia.

V celom Anglicku platí najvyšší stupeň výstrahy

Na utorok sú v Británii podľa predpovedí počasia hlásené teploty až do výšky 41 stupňov Celzia, pričom v celom Anglicku platí najvyšší stupeň výstrahy.

Vlna horúčav momentálne zasiahla severozápad Európy. Televízia Sky News poznamenala, že v Británii je v súčasnosti teplejšie než na 98,8 percenta planéty.

Tlačová agentúra AP píše, že jedna z najrušnejších železničných staníc v Británii, Kings Cross Station v Londýne, v týchto chvíľach zíva prázdnotou, keďže pre horúčavy prerušili vlakové spojenie medzi Londýnom a severným Anglickom a Škótskom. Londýnske letisko Luton uzavrelo vzletovú a pristávaciu dráhu, ktorú poškodilo teplo.

Počas tejto vlny horúčav sa v Británii utopili najmenej piati ľudia, keď sa snažili osviežiť v riekach či jazerách.

Uložiť článok

Najnovšie články