Foto: Dominika Stráňavská Bazelidesová / iMeteo.sk

O prvých škodách spôsobených búrkami informuje portál iMeteo.

Línia veľmi silných búrok už dorazila na Slovensko. Sformovaný búrkový systém začal po 17:00 postupovať z Moravy nad Kysuce a nad Považie, pričom ďalšia vlna búrok sa aktuálne blíži z južnej Moravy nad Záhorie.

V nasledujúcich minútach sa budú tvoriť aj ďalšie silné búrky. Búrkový systém, ktorý sa aktuálne tiahne cez severozápadné Slovensko bude postupovať smerom na východ, kde dorazí vo večerných hodinách, píše iMeteo.

Vietor spôsobuje veľké škody

Súčasťou postupujúcej búrkovej vlny sa vyskytuje aj silný nárazový vietor, ktorý spôsobuje problémy. Meteostanice v okolí Žiliny zaznamenali nárazy so silou 50 až 65 km/h. Takýto silný vietor lámal v Žiline konáre. Na ulici Vysokoškolákov spadol na cestu strom.

Foto: Dominika Stráňavská Bazelidesová / iMeteo.sk

Silný vietor s nárazmi cez 60 km/h zasiahol aj oblasť Ružomberka, či Nového Mesta nad Váhom. Vietor však silnie na mnohých miestach a to predovšetkým na čele búrkového systému, ktorý postupuje od severozápadu k severovýchodu.

Zasahujú aj dobrovoľní hasiči

V obci Zákopčie aj v Čadci – mestskej časti Rieke, sa vybrežili potoky. Pre TASR to vo štvrtok večer potvrdil Michal Kypus z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline.

„V Zákopčí pracujú dobrovoľní hasiči zo Zákopčia a Rakovej, smeruje tam bager s autom zo záchrannej brigády, aby urobili úpravu na potoku. Väčšinou sa čerpá voda zo zatopených domov,“ priblížil Kypus.

Pri vybreženom potoku v Čadci-Rieke ide podľa Kypusa tiež o väčší zásah, na mieste sa podľa jeho slov nachádzajú profesionálni, dobrovoľní hasiči, bager a auto záchrannej brigády.

Uložiť článok

Najnovšie články