Foto: JG Clark, Public domain, via Wikimedia Commons

Litopédia nie je bežná, no niekedy sa vyskytuje.

V roku 2011 vyhľadala 37-ročná žena z Konžskej demokratickej republiky lekársku pomoc, lebo mala v bruchu veľký útvar. V takýchto prípadoch sa okamžite uvažuje o nádoroch, no v prípade tejto ženy bol dôvod niekde inde. Útvar bolo jej nenarodené dieťa, ktoré v tele doslova skamenelo. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Žena mala pravidelnú menštruáciu a okrem zmieňovaného útvaru bola zdravá. Lekári pri pohovore s pacientkou zistili, že asi pred tromi rokmi bola tehotná, no „dieťa nikdy nevyšlo von“, píše portál IFL Science.

Dieťa v nej zvápenatelo

Lekári zahájili operáciu a zistili, že útvar nie je nádorom, ale ide o prípad litopédie, ktorá je bežnejšie známa ako skamenené dieťa. Lekári diagnózu stanovili po tom, ako v hmote objavili detské rameno. Nakoniec po odstránení vzrastov sa im podarilo vybrať kalcifikovaný plod o hmotnosti 10 kilogramov. Všetko nasvedčuje tomu, že ženino tehotenstvo bolo vnútrobrušné a vo veku 32 týždňov dieťa zomrelo a zvápenatelo.

Litopédia na CT snímke. Foto: Chang CM, Yu KJ, Lin JJ, Sheu MH, Chang CY, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Snímky z tohto prípadu sa nachádzajú v kazuistike kde si ich môžete prezrieť. Upozorňujeme, že zábery nie sú vhodné pre citlivých čitateľov.

Až 300 prípadov

Opisovaný prípad nebol zďaleka jediný. Už v roku 1554 v meste Sens vo Francúzsku žena Colombe Charti išla rodiť, keď sa jej kontrakcie zastavili, uvádza Atlas Obscura. Následne mala 28 rokov bolesti v bruchu a keď zomrela, pri pitve v nej objavili skamenené dieťa.

Foto: Barton Cooke Hirst, Public domain, via Wikimedia Commons

V histórii medicíny sa zaznamenáva až 300 prípadov skamenených detí. Samotný proces sa deje spravidla pri vnútrobrušných tehotenstvách. Keď plod zomrie v tele matky a je príliš veľký na to, aby ho telo absorbovalo, tak imunitný systém s ním začne nakladať ako s cudzím telesom.

Aby sa telo ochránilo pred odumretým tkanivom, plod začne obaľovať vápnikom. Výsledkom je, že z dieťaťa sa následne stane kameň.

Foto: JG Clark, Public domain, via Wikimedia Commons

Často sa stáva, že matky o tom ani nevedia. V niektorých prípadoch je celý proces asymptomatický, či žena máva bolesti brucha alebo problémy s močovým či tráviacim systémom.

Uložiť článok

Najnovšie články