aktuálna správa
Šéf fínskej plynárenskej distribučnej firmy Gasum však uviedol, že na takúto situáciu boli pripravení a plyn budú zákazníkom dodávať z iných zdrojov.

Fínsky štátny distribútor plynu Gasum v piatok vo vyhlásení oznámil, že dovoz plynu z Ruska do krajiny sa v sobotu zastaví. „Spoločnosť Gazprom Export informovala Gasum, že dodávky zemného plynu do Fínska sa zastavia v sobotu 21. mája o 7:00,“ uviedol fínsky distribútor plynu. Informuje o tom portál cnbc.com.

Generálny riaditeľ Gasumu Mika Wiljanen však dodal, že jeho spoločnosť bola na takúto situáciu pripravená. „Gasum bude dodávať zemný plyn svojim zákazníkom z iných zdrojov cez plynovod Balticconnector,“ uviedol.

Firma Gasum neuviedla, čo je dôvodom kroku Gazpromu, ale Fínsko údajne odmietlo platiť za ruský plyn v rubľoch. Rozhodnutie Moskvy okrem toho prichádza len niekoľko dní po tom, ako Fínsko formálne požiadalo o členstvo v NATO. Rusko varovalo, že podnikne odvetné kroky, ak sa tradične neutrálne Fínsko stane členom západnej vojenskej aliancie.

 

Uložiť článok

Najnovšie články